A Google internetes keresőrendszer túlhasználata a magyar lakosságot sem kíméli, legyen szó térképképről, pénzváltásról, helyesírás-ellenőrzésről vagy a megfelelő házépítési technológia megtalálásáról, az internet mindenre IS választ ad (vagy legalábbis ezt hisszük). Valószínűleg sokan vagyunk, akik a gondolat vagy kérdés tényleges megfogalmazása előtt, már a kereső paneltől várjuk a választ. Így történik ez egy otthon megálmodásánál is, és mivel egy ilyen keresés vezetett oldalunk megtalálásához, nincs is ezzel semmi baj. Ám a Google-el kötött szoros barátságnak legalább annyi hátulütője van, mint előnye. Néha ugyanis a túl nagy mennyiségű információ, ami egy egyszerű keresés során zúdul ránk, akár pont az ellenkezőjét eredményezheti, és nemhogy enyhítené a kétségeket, de akár jobban megnehezítheti a döntést. Olyan is megtörténhet, hogy ugyanaz a fogalom, jelen esetben a kulcsrakész ház Kecskemét és annak vonzáskörzetében, különböző magyarázattal, vagy változattal jelenik meg szinte minden második weboldalon. Így gyakran ez az elhamarkodottan kötött barátság csúf véget ér, és az információk tömkelegével sűrű telefonálgatások kezdik meg hosszú és néha végeláthatatlan útjukat, generálkivitelezőtől-generálkivitelezőig.

Kulcsrakész ház Kecskemét

Mi, a Házvadászok csapatával hiszünk abban, hogy mielőtt erre a telefonálgatásra kerülne a sor, jó egy alap tudásra szert tenni, így megelőzve az esetleges félreértéseket vagy félrevezetést. Több éves tapasztalatunknak köszönhetően pontosan tudjuk, mik azok a kérdések, amelyek egy kulcsrakész házzal kapcsolatban felmerülhetnek. Kezdjük a leggyakoribb kérdéssel, mit is takar pontosan a kulcsrakész ház kifejezés? A Google-el való barátságunknak köszönhetően valószínűleg tisztában vagyunk az alapfogalommal, miszerint a kulcsrakész ház azonnal beköltözhető házat vagy lakást jelent, ám sajnos azzal is, hogy ennek mennyi változata fellelhető generálkivitelezőtől vagy térségtől függően. Ám a Házvadászokkal szerződésben álló kivitelezők mind megegyeznek abban, hogy egy kulcsrakész ház Kecskemét és annak vonzáskörzetében, az épület szerkezetének befejezett stádiumát, külső burkolat, szigetelés, festés, épületgépészeti és szerelvényezési szempontból kifogástalan állapotát jelenti. A kiinduló csomagba tartozik az alap szükségleteink kielégítésére szolgáló fürdőhelyiségek teljes berendezése, ivó- és melegvíz, valamint csatorna beköttetése. Ezen kívül magába foglalja a ház fűtését, esetleg hűtését szolgáló berendezéseket, belső és külső nyílászárókat. Megegyezés tárgyát képezi (általában felárral számítva) a konyha felszereltsége, beépített bútorok, esetleges járólap változtatás és kert rendezés.

A megegyezést említve, nézzük meg folyamatában, hogyan is néz ki egy kulcsrakész ház elkészítésének menete Kecskemét városában. Az Alföld nem csak Petőfi Sándor számára volt kedves, a kivitelezők és befektetők is felismerték a városban rejlő lehetőségeket, nehezítve ezzel a választásunkat. Ezért megfelelő körültekintés és anyagi tervezés után – vagy a Házvadászok csapatának segítségével -kiválasztjuk a házunk megalkotásához szükséges generálkivitelezőt. Szerencsénkre már az első egyeztető megbeszélést követően akár egy sokkal teljesebb képpel hagyhatjuk el újdonsült kivitelezőnk irodáját. Ebben a szakaszban az adatfelvételtől kezdve az építőanyag adottságainak és lehetőségeinek áttárgyalásán keresztül, a különböző ötletek és félelmek megosztásáig mindenre van lehetőség.

Ezt követi optimális esetben a telek kiválasztása. Sokan azonban a kivitelező megbízása előtt kezdenek telek néző körútba, aminek ugyan van előnye is, de egy kulcsrakész háznál inkább csak hátránya. Hiszen egy generálkivitelezőnek – vagy akár a mi csapatunknak is – több éves tapasztalata van a megfelelő telkek kiválasztásában. Mivel jelen piaci árakat ismerve egy építésre alkalmas, megfelelő lokációval rendelkező telek, elérheti akár a kulcsrakész állapothoz szükséges tőke ¼-ét, fontosságát nem szabad alábecsülni. A megfelelő telek kiválasztásába beletartozik annak építési előírásának ellenőrzése, beleértve a telek beépíthetőségének arányát, az épület maximum magasságának megszabását vagy akár a zöldfelület mértékének meghatározását.

telek kiválasztása

Hasznos, ha van egy elképzelésünk nem csak álomházunk kinézetéről, de annak építési technológiájáról is. Oldalunkon számos erre vonatkozó cikk és ötlet található, amely segítségként szolgálhat a nagy döntés meghozatalában. Ugyan a téglából készült kulcsrakész ház dominál Kecskemét városában, mi mégis azt gondoljuk, a ház típusának kiválasztása egy személyre szabott döntés, amelynél a száraz tények mellett a saját igényeinket is fontos figyelembe venni. Generálkivitelezője válogatja, hogy a tervezés folyamata milyen felárral jár (ha jár), azonban saját elképzeléseink remek alapot szolgálhatnak otthonunk végleges tervének elkészítésében. Az otthontervezés kreatív menetét követik az annál szárazabb, azonban nélkülözhetetlen lépések, mint például engedélyeztetés, statikai mérések, gyártmánytervek és energetikai számítások elkészítése.

A szerződés megkötése talán a legfontosabb szakasza az előmunkálatoknak, melyben a felek megtárgyalják a munka határidejét, fizetési módját és ütemezését. Ezt követi a megrendelő különféle papírjainak beszerzése, banki ügyintézéshez szükséges dokumentáció többszöri átnézése és (legalább) egy pohár pezsgő elfogyasztása. A végső vázlatterv elfogadása után, amely magába foglalja az alaprajzokat és külső látványterveket, következik az előírásoknak megfelelő tervdokumentáció feltöltése az ÉTDR-be (Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer). Majd jöhet a maradék pezsgőnk elfogyasztása és a várva várt generálkivitelezés megkezdése.

A folyamat, amely során 6-8-12 hónapon belül (generálkivitelezőtől függően) a kulcsrakész ház Kecskemét városában megépítésre kerül. Ugyan a kivitelező teljes felelősséget vállal az építkezés egész folyamatáért és szakembereiért, mégis jó tudni, milyen lépések szerint épül fel újdonsült otthonunk. Kezdve, szó szerint az alapokkal, vagyis az alappal. A ház alapjának fontos követelményeknek kell megfelelnie, hiszen az épület szerkezeti stabilitásáért, és a felvizesedés meggátolásáért felelős. A hőhidak, páralecsapódás vagy esetleges penészedés elkerülésének érdekében a megfelelő szigetelés kiválasztása az alapozás során elengedhetetlen.

alapozás

Az épület pontos helyének meghatározása és a földmérővel való egyeztetés után a szükséges engedélyekkel és jóváhagyásokkal kezdődhet a ház alapjának kiásása. Sokan nem tudják, de az alapozásnál kiásott föld, jó minőségű termőtalaj, amely hasznos lehet későbbiekben a kertünk kiépítésénél, így semmiféleképpen ne szállíttassuk el. A zsalukövek és vízvezeték rendszer elemeinek elhelyezését követi a betonozás, és a kiásott föld egy részének visszaöntése. A ház alapjának belső részét egy végső betonozással zárjuk, amelynek gyakori locsolása után jöhet a falak és a tető megépítése. A következő lépésnél egy vízszigetelő réteget helyezünk el a lábazati és aljzatbetonra, amely a talaj felőli vizesedéstől óvja meg újdonsült otthonunkat.

falazás

Ezek után kezdetét veheti a falazás. A sarok építőelemek elhelyezését követően 1,2 méter magasságig felhúzzuk a közbenső falakat és kialakítjuk a belső állványzatot. A nyílászárók felső részének kirajzolódásáig növeljük a falak magasságát, majd áthidaló elemekkel zárjuk a nyílászárók körüli falazás menetét.

tűzfal megépítése

Az épület szerkezeti elemeinek megépítése után következik a tetőzés. A tető megépítése az egyik legfontosabb része az építkezésnek, hiszen otthonunk fő védelméért felelős, ezért nem véletlen, hogy külön szakma foglalkozik ennek kivitelezésével. Az ácsok felelősek a tetőszerkezetünk kialakításáért, és munkájuk minősége hatással van az épület élettartamára is. Az ácsmunkálat során, a fedélszerkezet megépítése kulcsfontosságú, hiszen ez adja át a tetőt ért terheléseket az épület teherhordó szerkezetének, ezzel biztosítva otthonunk ellenállóságát különféle környezeti hatásokkal szemben. A fedélszerkezet elemeire cserépléceket helyezünk, ezzel előkészítve a cserepek számára a terepet. Ám mielőtt a cserepeket felhelyeznénk a tetőszerkezetre, egy másik szakma képviselői, a bádogosok kezdenek az ereszcsatorna megépítésébe. A tető fedélhéjazata, azaz a cserepezés felelős otthonunk szerkezetének védelméért a nap, a csapadék és a por káros hatásai ellen.

cserép felhelyezése

bádogozás

Itt egy kicsit fel is lélegezhetünk, hiszen a nagyján és nehezén már túl vagyunk. Következő lépésünk a belső terek kialakítása válaszfalakkal, majd a fűtő, villamos és vízvezetékek falba bevezetése. Ezt a lépést követi a vízvezeték és fűtési rendszer elemeinek elhelyezése, majd a nyílászárók behelyezése. Ezután jöhet otthonunk csinosítgatása, kezdve a falak vakolásával, majd a beltéri ajtók behelyezésével, folytatva egy kis festegetéssel, majd “pihenésképpen” burkolással zárjuk a nap(ok) fáradalmait.

belső terek kialakítása

belső terek kialakítása

gipszkartonozás

gipszkartonozás

tetőszigetelés

gépészet

gépészet

gépészet

gépészet

burkolás

burkolás

Ezt követik a gépészeti munkálatok és villanyszerelés, majd a lámpáknak, aljzatoknak, kapcsolóknak, szanitereknek és az esetleges radiátoroknak keressük meg a végső helyét. Itt újdonsült házunk már majdnem elnyerte végleges formáját, ám a hőszigetelés, festés és az otthonunk körüli teendők a kívánt összkép eléréséhez még hátra vannak.

szigetelés

szigetelés

vakolás

festés

falkő burkolat

falkő burkolat

lépcső és terasz

Az utolsó munkafolyamatok részei közé tartoznak a lépcső, járda, terasz elkészítése, és azok megbeszéltek szerinti burkolása. Az építkezés menetének körültekintő megtervezése azért is fontos, mert az utolsó lépéseket – hőszigetelés és külső falak festése – csak 5°C feletti hőmérsékletben lehet kivitelezni. Ezt követően elkezdhetjük a belső munkálatokat és felkészülünk a beköltözésre.

konyhabútor készítés

kulcsrakész ház Kecskemét - a beköltözés

kulcsrakész ház Kecskemét - a beköltözés

kulcsrakész ház Kecskemét - a beköltözés

kulcsrakész ház Kecskemét - a beköltözés

kulcsrakész ház Kecskemét - a beköltözés

kulcsrakész ház Kecskemét - a beköltözés

kulcsrakész ház Kecskemét - a beköltözés

Miután otthonunk külső fala és lábazata is elnyerte végső színét, és az ereszcsatornákat is felhelyeztük, a házzal kapcsolatos teendőink hivatalosan is véget értek, és kezdetét veszi a parkosítás.

kerítés építés

kerítés építés

kerítés építés

parkosítás

parkosítás

parkosítás

parkosítás

parkosítás

fedett beálló

fedett beálló

fedett beálló

Generálkivitelezője válogatja, hogy a kulcsrakész ház Kecskemét városában és annak vonzáskörzetében, parkosítással vagy anélkül kerül-e átadásra. Amennyiben a szerződésünk tartalmaz tereprendezést, az nagy valószínűséggel felárral jár. Ám akkor sem kell elkeseredni, ha vadonatúj otthonunk kertje később kerül befejezésre.

Végigvezetve a kulcsrakész ház elkészítésének folyamatát Kecskemét városában, talán érthetőbbé vált, hogy kivitelezőnknek miért telik majdnem egy évbe ténylegesen a ház kulcsának átadása.

A Házvadászok csapata Kecskemét és környékén 18 házépítő generálkivitelezővel áll szerződésben, így ha nem tudsz dönteni a generálkivitelezők között, keress minket bizalommal!

Ötletadó típusterveinket pedig a következő oldalon tudod megtekinteni.