6000 Kecskemét, Petőfi Sándor utca 1/A.

Babaváró támogatás

A babaváró támogatás kapcsán a 44/2019. (III. 12.) Korm. rendeletben foglaltak tekinthetőek mérvadónak. Ezt röviden úgy lehet összefoglalni, hogy – a rendeletben meghatározott és alább részletezett feltételek teljesülése esetén – egy maximum 10 millió forintos szabad felhasználású személyi kölcsönt folyósít az általunk kiválasztott pénzintézet. Ez a támogatás a negyedik Orbán-kormány 2019. évben elindított családvédelmi akciótervének egyik tartóoszlopa, amely jogszabály szerint akár 75%-ban önerőnek is tekinthető, ha a hitelezett ingatlanvásárlásra szeretné fordítani a babaváró támogatással folyósított összeget. Azonban az előbbi mondatban a hangsúly a „tekinthető”-n van, mivel az eltérő belső banki szabályok miatt nagyon komoly eltéréseket is tapasztalhatunk az egyes pénzintézetek által alkalmazott gyakorlatban. Emiatt egy szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy a babaváró támogatás címén folyósított összeget a bank semmilyen mértékben nem tekinti önerőnek, így nagyon fontos, hogy megfelelő tanácsadás mellett vegyük igénybe a pénzintézeti szolgáltatásokat.

csok, hitel és babaváró ügyintézés

A vonatkozó rendelet 4. § részletesen kifejti, hogy milyen feltételeknek kell még megfelelni annak érdekében, hogy a babaváró támogatás folyósításra kerüljön, de összességében az alábbi legfontosabb részleteket célszerű kiemelni a jogszabályból:

Legfontosabb részletek:

Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a babaváró támogatás felvételét azoknak a házaspároknak célszerű megfontolni, akik még legalább 1 gyermeket szeretnének világra hozni. Ennek tükrében a babaváró kiválóan alkalmas a családok ingatlancéljainak támogatására és kiegészítésére. További fontos információ, hogy a különböző hitelintézetek nem egységes keret, hanem saját belső szabályaik szerint folytatják le a hitelbírálatot. Emiatt számos eltérés tapasztalható az egyes bankok által meghatározott kondíciók között, amelynek előnye lehet, hogy viszonylag személyre szabható konstrukcióról van szó.

babaváró támogatás

Hogy lesz a hitelből támogatás?

A babaváró támogatás valójában akkor válik teljes egészében támogatássá, ha a felvett összeg egy részét vagy optimális esetben teljes egészét nem kell visszatérítenünk. Ennek érdekében két dolgot kell megtennie a hitelezett házaspárnak:

    1. a felvételt követően 3 gyermeket kell világra hozniuk
    2. a gyermek születését követően a rendeletben meghatározottak szerint fel kell függeszteni a törlesztést

Ezzel a pénzügyi manőverrel akár 20 millió forint vissza nem térítendő családtámogatáshoz is juthatunk, amennyiben a babaváróval párhuzamosan a CSOK-ot is igénybe vesszük ingatlancéljaink megvalósításához. A jelenlegi ingatlanárak – azon belül is az új építésű ingatlanok árai – azonban messze meghaladják ezt az összeget, amelynek eredményeként a kormányzati szándék ellenére is komoly erőfeszítést igényel az otthonteremtés.

babaváró támogatás

Emiatt a Házvadászok csapata azt tűzte ki célul, hogy az otthont keresőket otthonhoz juttassa, így komplex ingatlan szolgáltatás-portfóliónk részét képezi a babaváró támogatás, a CSOK, és az ingatlanhitel ügyintézésében való közreműködés. Ezen felül segítséget nyújthatunk értékbecslés, energetikai tanúsítvány, ingatlanbiztosítás és (ingatlan)jogi tanácsadás esetén is állunk ügyfeleink rendelkezésére.