6000 Kecskemét, Petőfi Sándor utca 1/A.

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány Kecskemét és környékén az az igazoló okirat, amely az épületnek vagy önnálló rendeltetési egységnek az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza. Ez lényegében az a jogi halandzsa, amelyet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendeletben találhatunk meg definícióként. Energetikai tanúsítványra abban az esetben lehet szükség, ha a családi ház / lakás energetikai tulajdonságait kell igazolni. Abban az esetben is jól jöhet, ha fel akarjuk térképezni az ingatlanban rejlő energia megtakarítási lehetőségeket, hiszen ilyen jellegű javaslatokat is megfogalmaznak a dokumentációt elkészítő szakértők.energetikai tanúsítvány Kecskemét táblázatEnergetikai tanúsítvány Kecskemét – új és / vagy használt?

Új ingatlan

Egy új építésű családi ház / lakás esetében mindenféleképp készülnie kell energetikai tanúsítványnak, lényegében a kiviteli tervdokumentációk részét kell, hogy képezze. Ezt az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet határozta meg. Amennyiben mégsem készíttetünk energetikai tanúsítványt, úgy pénzbírságra számíthatunk és az új ingatlan átadás-átvételi eljárását is megakadályozhatujuk.

Használt ingatlan

Egy használt családi ház, vagy lakás értékesítéséhez szintén szükség lesz energetikai tanúsítványra. Ezt nem csak a jogszabályi előírások miatt, hanem a józan paraszti ész által diktált logika alapján is könnyen beláthatjuk. Ennek magyarázata, hogy a legtöbb vásárlóerővel rendelkező érdeklődő kérdései között fel fog merülni, hogy milyen energiaigénnyel (hűtés, fűtés) rendelkezik az ingatlan. A válasz hitelét fogja aláhúzni a meglevő energetikai tanúsítvány, hiánya azonban kétséget kelthet az érdeklődőben.

Ingatlan bérbeadás

Sokan nem tudják, de papírforma szerint 2012. január 01-ét követően a lakóingatlanok bérbeadása esetén is rendelkeznie kell a családi háznak / lakásnak érvényes energetikai tanúsítvánnyal. Mivel a rezsiköltségek felől minden komoly érdeklődő részéről merülnek fel kérdések, így sokkal hitelesebb választ adhat a bérbeadó, ha energetikai tanúsítvánnyal tudja alátámasztani állításait.

Egyéb célok

Ahogy fentebb már utaltunk rá, az energetikai tanúsítvány elkészítése aktuális értékesítési célok nélkül is hasznos lehet. Ezáltal pontosabb képet kapunk a családi ház / lakás energetikai állapotáról, és megfontolandó javaslatokkal is gazdagabbak leszünk. Amennyiben zöldítené szeretnénk az ingatlanunkat, mindenféleképp érdemes a tanúsítványt elkészíttetni!

energetikai tanúsítvány Kecskemét

Milyen esetben nincs szükség energetikai tanúsítványra?

Mi várható a jövőben?

Egy új építésű családi ház esetében nagyon komoly változások lépnek életbe 2021. január 01-ét követően. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az előbb meghatározott dátum után csak úgy állítható ki a használatbavételi engedély, ha az ingatlan közel nulla energiaigényű (KNE). KNE épületről pedig abban az esetben beszélhetünk, ha legalább 25%-ban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást biztosítja az energiaigényt.

Energetikai tanúsítvány Kecskemét és környékén – bízza a Házvadászok csapatára ingatlanügyeit, hogy pénzt és időt spórolhassunk Önnek!