6000 Kecskemét, Petőfi Sándor utca 1/A.

Ingatlanbiztosítás

Ingatlanbiztosítás – gondoskodjon ingatlanának biztonságáról és védelméről, kössön lakásbiztosítást a Házvadászokkal! Csőtörés, jégeső, villámkár és betörés. Ezek közül egyik sem ismeretlen fogalom. Ezekkel szemben a legtöbb amit tehetünk, hogy az ingatlanunkra biztosítást kötünk.

Ingatlanbiztosítás – kötelező vagy sem?

Igen és nem. Vagyis vannak olyan esetek, amikor kénytelenek vagyunk biztosítást kötni, és van amikor ez opcionális. Amennyiben az ingatlan jelzáloghitel fedezetét képezi, akkor a hitelfolyósító kötelezi a hiteligénylőt a biztosítás megkötésére. Ezen túlmenően az ingatlantbiztosítás megkötése a tulajdonos egyéni döntése, de minden esetben jól felfogott érdeke. Jól felfogott érdekről már csak azért is beszélhetünk, mert egy átlagos magyar viharszezon ~10 milliárdos kárt okoz hazánkban. Vannak azonban ennél frekventáltabb időszakok is. Ilyen volt 2010-ben is, amikor több, mint ennek háromszorosát, vagyis ~30 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók a károsultaknak. Vagyis hiába nem kötelező lakásbiztosítást kötni, mindenféleképp ajánlott megfontolni.

Biztonság és védelem

A magyar nyelvben sokszor rosszul használjuk a biztonság és védelem szavakat, mivel szinonimaként gondolunk ezekre. Valójában a biztonság a nem szándékos károkozástól véd meg bennünket, míg a védelem pont a szándékos károkozást hivatott meggátolni. Nem szándékos károkozásnak tekintünk egy természeti csapást, vagy egy egyszerű vihart. A legtöbb vihar azonban nem csak csapadékkal és erős széllel jár együtt, hanem zivatartevékenységgel is. Emiatt a károkozás számottevő részét a villámcsapásoknak köszönhetjük, amelyek másodlagos (indukciós) hatásuk miatt komoly fenyegetést jelentenek az otthoni elektronikai eszközökre. Ez sajnos nagyban köszönhető annak, hogy a szofisztikált okoseszközök integrált áramkörrel rendelkeznek, így ezek villámokkal szembeni kitettsége az átlagnál nagyobb. Éppen emiatt a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Magyar Biztosítók Szövetsége kézzelfogható ajánlásokat dolgozott ki a túlfeszültség elleni óvintézkedések foganatosítására.

ingatlan biztosítás

Emellett védelemre is szükség lehet, hiszen egy lakóingatlanon belül nem csak vagyontárgyakat találunk, hanem bizony az ott tartózkodók testi épsége még ennél is jóval nagyobb értéket képvisel. Teljesen mindegy, hogy családi házról, lakótelepi panelről vagy belvárosi társasházról – egyetlen ingatlan sem védett a betörésektől. Megfelelő lakásbiztosítással viszont csökkenthetjük, vagy jobb esetben teljesen fedezhetjük a károkozás mértékét. Ilyenkor azonban figyelembe kell venni, hogy a biztosító által meghatározott óvintézkedéseket (előírásnak megfelelően zárható nyílászárók, stb.) foganatosítsuk.

Ingatlanbiztosítás – mire terjedhet még ki?

Sokan nem tudják, de egy jó lakásbiztosítás nem csak az ingatlanban keletkező károk mértékét enyhíti, hanem számos más funkciót is betölt.

Egészségbiztosítás

Ahogy a klasszikus egészségbiztosítások, úgy az ingatlanbiztosítások is térítést biztosíthatnak halál, műtét és kórházban eltöltött napok után.

Balesetbiztosítás

Az előzőben meghatározottakhoz hasonlóan baleseti halál, baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás, valamint baleseti műtét és csonttörés esetén számíthatunk térítésre. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a kiegészítő biztosítási szolgáltatások nem egyenértékűek egy külön erre a célra szolgáló életbiztosítással.

Utasbiztosítás

Vannak olyan lakásbiztosítások, amelyekben akár egy teljes értékű állandó utasbiztosítás is helyet kaphat. Ez az utasbiztosítás akár autósegélyt is magába foglalhat, ráadásul az üdülésre magunkkal vitt ingóságokat is bevonhatjuk a biztosítás körébe.

Egyéb szolgáltatások

Amennyiben a biztosított ingatlanon gazdálkodunk, akkor termésveszteség vagy haszonállat elhullására is kiterjeszthetjük a biztosítás körét. Szintén érdemes megemlíteni a kert vihar utáni veszélytelenítését is, hiszen egy kidőlt tölgyfa elszállítás eszköz, idő és pénzigényes feladat. Az egyéb szolgáltatások körében biztosíthatjuk a megújuló energiát biztosító eszközeinket, így a hőszivattyút, a napkollektort és a napelemet is.

ingatlan biztosítás

Mindezt összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a mai modern lakásbiztosítási ajánlatok már inkább átfogó vagyonbiztosítási szolgáltatásnak nevezhetőek. Fontos azonban, hogy ne vegyünk igénybe olyan szolgáltatást, amit nem használunk ki. Emellett érdemes 2 – 4 évente felülvizsgálni a szerződést, hiszen egy új ajánlat elfogadásával sokszor kedvezőbb helyzetbe kerülhetünk.

Ingatlanbiztosítás – bízza a Házvadászok csapatára ingatlanügyeit, hogy pénzt és időt spórolhassunk Önnek!