6000 Kecskemét, Petőfi Sándor utca 1/A.

Ingatlan videózás és fotózás

Ingatlan fotózás – profiktól igényeseknek

Ingatlan fotózás? Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy egy lakással vagy házzal összefüggő hirdetést fényképek nélkül jelentessünk meg az interneten. Akár úgy is mondhatnánk, hogy a kiadás és az eladás előtt álló ingatlanok esetében ez az első akadály, amit meg kell ugrani. Azok, akik kellően magasra teszik a lécet – és meg is felelnek az elvárásoknak – el fogják kerülni az időrabló ingatlanturistákat, vagyis egy ízléses és informatív képekből álló ingatlanhirdetés egyszerre spórol időt az érdeklődőnek, a közvetítőnek és magának a tulajdonosnak is. A jó lakásfotó ezen túlmenően aláhúzza a hirdetésben szereplő ajánlati szándékot, valamint jobb alkupozícióba helyezi az eladót.

Egy kép többet mondd ezer szónál.

Ez a közismert mondás ékes bizonyítéka annak, hogy a legtöbb ember vizuális típus. Ez azt jelenti, hogy az észleléshez leginkább szemünket használjuk, a látottak megértése vizuális (adat)feldolgozáson keresztül történik. Emiatt hallhatjuk manapság minden korábbinál gyakrabban azt, hogy nincs időm olvasni. Ezt az ingatlan fotózás művészetére is lefordíthatjuk és ennek alapján ki lehet jelenteni azt, hogy a képek nélkül megjelent ingatlanhirdetés, szinte olyan, mintha meg sem jelent volna. Ellenben a képek, főleg azok a képek, amelyek a tudatalatti érdeklődést csiklandozzák meg, annyira felkelthetik a figyelmet, hogy még a szöveges tartalomban rejlő információt is kihámozza az érdeklődő.

ingatlan videózás és fotózás

A jó lakásfotó milliókat ér

A fenti megállapítás korántsem csúsztatás. Amennyiben az interneten található hirdetések között szemezgetünk, akkor – tapasztalataink szerint főleg a magánhirdetések esetében – az elénk táruló kínálat sokszor gyászos képet fest. Ezt első sorban annak köszönhetjük, hogy ma már mindenkinek a zsebében ott lapul egy okostelefon, és ennek birtokában sokan úgy gondolják, hogy az ingatlan fotózást maguk is végre tudják hajtani. Ennek ellenére sokszor azt sem tudják, hogy függőlegesen, vagy vízszintesen kellene tartani a telefont, azzal pedig már abszolút nincsenek tisztában, hogy pontosan milyen napszakban, milyen fényviszonyok között lenne érdemes a milliókat érő fotókat ellőni.

 

Vegyünk egy nagyon egyszerű példát. Ahogy a telefonokon, úgy a fényképezőgépeken is rendelkezésre állnak a kompozíciós segédvonalak, amelyek az ingatlan fotózás természetét tekintve nagyon értékes segítőtársak lehetnek. Ezek ugyanis – optimális esetben – minden egyes fénykép igazodási pontjának alfáját és ómegáját adják, vagyis az éppen fókuszpontba kerülő épület, vagy belső tér értékeit tárják fel. A legtöbben mégse tudják, hogy hívható elő a telefonjukon a kompozíciós segédvonal arzenálja. Arról pedig már szinte említést sem kell tenni, hogy a legtöbb mobillal még csak nyers (RAW) képeket sem készíthetünk.

A jó lakásfotó befektetés

Sokan az ingatlanpiac konszolidációját prognosztizálják az új évtizedben. Ez azt jelenti, hogy a kereslet-kínálat aránya egyre inkább a kínálat irányába tolódik majd el. Emiatt a kínálati oldal kénytelen lesz komolyabb eszközöket bevetni annak érdekében, hogy a vásárlóerővel rendelkező kereslet figyelmét felkeltsék. Ebben a komolyabb eszköztárban a legértékesebb fegyver a vizualitáson alapszik, így a jó lakásfotó létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Egy jó lakásfotó elkészítése előtt azonban több kérdés is felmerül, így a teljesség igénye nélkül kijelenthetjük, hogy nem mindegy, hogy

Vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen napszakban és fényviszonyok között készülnek el az ingatlanfotók. Az érzelmi alapon mérlegelt fényképek közül azok a legértékesebbek, amelyek a kék és az arany órában készülnek el, vagyis a naplemente és a napfelkelte közvetlen időszakában. Azonban ezek a fotók viszonylag kevés információ tartalommal rendelkeznek, emiatt arról sem feledkezhetünk meg, hogy a belső tereket jól bevilágított képeken keresztül tálaljuk. Az ingatlant alkotó belső és külső terek esetében különösen fontos, hogy gondoskodjuk azok rendezett bemutatásáról, vagyis el kell pakolni a rendetlenséget sugárzó dolgokat és tisztává kell varázsolni lakást. Az eddig felsoroltak viszont még csak az alapszabályok, ezen felül számos apró szakmai finomság teheti vonzóvá a hirdetést és végeredményben jobban eladhatóvá az adott ingatlan.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!