6000 Kecskemét, Petőfi Sándor utca 1/A.

Értékmeghatározás

Ingyenes ingatlan értékmeghatározás!

Minden annyit ér, amennyiért el lehet adni – ez az ökölszabály az ingatlanpiacon is érvényt szerez magának. Van azonban egy kérdés, amit minden ügyfelemnek felteszek:

El akarja adni, vagy csak árulni akarja az ingatlant?

Első ránézésre talán nem egyértelmű a kérdésbe kódolt különbség, ezért érdemes tisztázni, hogy aki csak árulja az ingatlanát, annak az idő nem faktor, mivel arra az egyetlen hozzá nem értőre vár, aki valamilyen okból kifolyólag kész irreális áron megvenni az adott házat, lakást. Ezzel a versenyzővel szemben foglal helyet az eladó, aki reális időhatáron belül és reális érték környékén kész megválni az adott ingatlantól. A kérdésre adott választól függetlenül mindkét esetben segítségünkre lehet az értékbecslő munkája.

Értékbecslés: Az ingatlan értékbecslés célja minden esetben a piaci érték meghatározása. A kérdés tehát az, hogy egy ingatlan esetében mit jelent a piaci érték? A piaci érték egy becsült összeg, amiért cserébe méltányosan, magánjogi szerződés keretein belül birtokba vehető az adott ingatlan. Az értékbecslés nem egyszerű feladat, hiszen több olyan árat befolyásoló változóval is számolni kell, amelyek messze túlmutatnak az ingatlan műszaki felszereltségén, vagy a nettó lakóterület méretén. Ennek a komplexitásnak köszönhető az, hogy egy átlagos lakóház értékbecslése is legalább 20 oldalas. Az értékbecslés ára változó, ~30.000 Ft-tól indul, de a felmérésre kerülő ingatlantól függően ennél mélyebben is a zsebünkbe nyúlhatunk.

Értékmeghatározás: Az értékbecslésnek viszont van egy ún. “light” verziója is, amelyet értékmeghatározásnak hívunk. Ennek során egy kevésbé komplex képlet segítségével, de idő és költségtakarékosan kapjuk meg azt a közelítő értéket, ami visszatükrözi az adott ingatlan árát. Az értékbecslés és az értékmeghatározás közötti további különbség, hogy amíg az előbbit csak erre felkent szakember, addig az utóbbit akár egy speciális szakképesítés nélküli személy is elkészítheti. Ez a személy általában egy ingatlanközvetítő, akinek ebben a konkrét esetben valódi hasznát veheti az is, aki egyébként más célra nem kívánja igénybe venni a közvetítői szolgáltatásokat. Az általános tapasztalat alapján azt mondhatom, hogy a legtöbb ingatlanközvetítő pontos rálátással bír az érdekszférájába eső ingatlanpiaci tortaszeletre. Vagyis nem csak azt tudja, hogy mennyiért szeretnék értékesíteni az adott településen található különböző ingatlanokat, hanem azt is, hogy az alkupozíciók elfoglalása után milyen vételárban egyeznek meg a felek. Ez utóbbi információ, vagyis a kialkudott vételár pedig nagyban hozzásegíti az ingatlanközvetítőt ahhoz, hogy az értékmeghatározásával ne tévedjen túl nagyon az értékbecsléshez képest.

A lényeg az, hogy ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mennyiért tudjuk eladni az ingatlanunkat, akkor már egy értékmeghatározással is jó közelítő értéket kaphatunk.

ingatlan értékmeghatározás

Ingatlan értékmeghatározás – Az értékmeghatározás ingyenes szolgáltatás, a részletekért kérlek vedd fel a kapcsolatot a velünk!