6000 Kecskemét, Petőfi Sándor utca 1/A.

Jogi tanácsadás

Ingatlanjogász Kecskemét – ingatlanjoggal összefüggő kérdése merült fel? Akkor a legjobb helyen jár, mivel a Házvadászok csapata a régió legjobb ingatlanjogászaival áll kapcsolatban.

Kérdésével forduljon a Házvadászokhoz!

ingatlanjogász Kecskemét banner

Ingatlanjogász Kecskemét – általános kérdések

Rengeteg általános kérdéskör merülhet fel a ingatlanjog területén, így összeszedtük azokat a leggyakrabban felmerülő témákat, amelyekben a Házvadászok jogi szaktanácsadói segíthetnek önnek:

A teljesség igénye nélkül felsorolt témakörökből — aktualitása miatt — érdemes az utolsóra, vagyis a jótállásra nagyobb figyelmet szentelni.

Ingatlanjogász Kecskemét – a problémás újépítésű

Kecskemét és környéke az egyik legdinamikusabban fejlődő régiók közé tartozik hazánkban. Ennek egyik legnagyobb hozománya, hogy viszonylag erős alapokra építkezik az építőipar, ezen belül pedig különösen jól teljesítenek a különböző generálkivitelezők. Ezt az állítást támasztja alá, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény megjelenésével párhuzamban robbanásszerűen megnőtt a generálkivitelezők száma. Mennyiségi megjelenésük azonban számos minőségi problémát hozott a felszínre, mivel a lakásdömping eredményeként szinte minden új családi ház küzd valamilyen betegséggel. Ennek tökéletes példája az alábbi videó:

Ez az eset nem példa nélküli, de a probléma mélységére utal az a tény, hogy prémium ingatlanról van szó. A jó hír azonban az, hogy hiába penészedik a fal, recseg-ropog az épület, a jog a segítségére siet. Ehhez azonban nagy szüksége lehet megfelelő ingatlanjogi szakértelemmel rendelkező érdekképviseletre. Azzal mindenki tisztában van, hogy egy újonnan vásárolt termék esetében jótállással is rendelkezünk. Nincs ez másképp az új építésű ingatlanok esetében sem.

Vagyis a jótállási idő alatt a (generál)kivitelező köteles helytállni a hibákért. 

Kötelessége alól csak akkor mentesülhet, ha sikeresen bebizonyítja, hogy a probléma oka az átadás után keletkezett. Ez azonban jogi és szakértői szemmel vizsgálva is nagyon körülményes folyamat, vagyis az esetek döntő többségében a helytelen kivitelezést tehetjük felelőssé a ferde falakért, beázott tetőszerkezetért. Gondot csak az okozhat, ha más építi fel a családi házat, mint akivel az adásvételi szerződést megkötöttük. Ebben az esetben sokszor csak közvetett kapcsolatban áll a megbízó a generálkivitelezővel. Utóbbi számára egyébként is adott a lehetőség arra, hogy kijelöljön egy javításra köteles személyt / szervezetet. Mindettől függetlenül egy új lakás vagy családi ház esetében nagyon fontos, hogy az átadás-átvétel folyamatában a vevő kézhez kapja az ingatlannal összefüggő jótállási jegyet.

Vannak jogai a vevőnek?

Természetesen vannak. Amennyiben a jótállás érvényesítésére kerül sor, akkor a vevő javítást vagy cserét kérhet. A javítási kérelmet nem kötelező elfogadnia a kivitelezőnek, de a javítás során felmerülő jogos költségek ebben az esetben is őt terhelik. Ebben az esetben fontos a megfelelő kommunikáció, tehát fel kell hívni a kivitelező figyelmét arra, hogy amennyiben nem orvosolja problémát, akkor harmadik fél bevonására kerül sor. Ezen felül a vevő igényelheti a kialkudott vételár hibákkal arányos leszállítását is, egyes esetekben akár az adásvételi szerződéstől is elállhat. A jótállás időtartama a jótállási jegy egyik sarkalatos tartalma, általában 3 – 10 év között szokott alakulni. A különböző szerkezeti elemekre (falak, burkolatok, gépészet, tetőhéjaza, alapozás, stb.) eltérő jótállási időt határozhat meg a jótállási jegy. A jótállás kapcsán az egyik legfontosabb jogszabály a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról szóló 181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet.

Ingatlanjogász Kecskemét és környékén – amennyiben ingatlanjogi kérdése merülne fel, akkor azt küldje meg a Házvadászoknak, hogy pénzt és időt spórolhassunk Önnek!