Amennyiben családi ház, lakópark, társasház vagy bármilyen egyéb, épülő ingatlan eladása a cél, akkor elengedhetetlen a megfelelő szemléltetés. Ennek tökéletes eszköze a látványtervezés. Emiatt nem véletlen, hogy a 3D alaprajz napjainkban az ingatlanértékesítés egyik alapköve.

Mit is jelent pontosan a ,,3D látványtervezés”?

A kulcs a 3D kifejezésen van. Itt már nem egy sima vonalrajzról beszélünk, hanem egy olyan grafikai megoldásról, aminek segítségével az eladó könnyebben prezentálhatja az ingatlant. Egy sokkal valósághűbb, részletesebb tervet kapunk, amely során az ábrázolás egy magasabb szintet és minőséget képvisel.

Miért hasznos? 

Ha két szóban kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy: kézzelfogható képzelet. 

Nem mindenki tudja fejben megtervezni az ingatlant és szerencsére nem is kell!

Ez a módszer mindkét oldalról hasznos, mivel az eladó és a vevő számára is számos előnnyel jár. Az eladó könnyebben értékesíti az ingatlant, ha megfelelően tudja szemléltetni, hogy hogyan is fog kinézni a végén. A vevő pedig nyugodt lehet, hiszen pontos képet kap arról, amit megvásárol. Kívül és belül is minden beállítható az épületen. Az udvar, a ház színe, cserepek típusa, burkolatok, anyagok, bútorok és kiegészítők stb.

Családi ház tervezés esetén például nagyon hasznos lehet, ha az ügyfél berendezésekkel együtt látja a tereket. Így könnyebb eldönteni, hogy az ingatlan megfelel-e az elképzelt igényeknek vagy sem. Ez pedig mindenkinek könnyítés, ha már az elején kiderül, mintsem akkor, amikor a kulcsátadáson és a költözésen van a hangsúly.

Eladói szemszögből egy gyorsabb és hatékonyabb értékesítést tesz lehetővé, ezáltal már az épület felhúzása előtt (a tervezési folyamatban) megkezdődhet az ingatlanközvetítői oldalakon való árusítás.

A látványtervezésnek 3 fő típusát különböztetjük meg:

(1) Az épület külső elemeinek megjelenítése, vagyis az építészeti látványtervezés

Ennek a segítségével egy valóságos, 3D képet kapunk az épület (pl. iroda, társasház, családi ház) külső kinézetéről. Itt az ingatlant körülvevő környezetet is ábrázolhatjuk, mint a parkolót, udvart, teraszt. A precíz és aprólékos terveken minden egyes részlet beállítható és módosítható. Így ha azt látjuk, hogy valami nem felel meg az igényeinknek, akkor még időben, az építkezés előtt változtathatunk rajta. A különböző évszakokat, fényeket is módosíthatjuk a terveken, illetve arra is van lehetőség, hogy megnézzük a házat pl. többféle cserép variációval.

(2) Belsőépítészeti látványtervezés

Ebben az esetben a fókusz az épület belső elemein van. Mit értünk ez alatt? Burkolatok, bútorok, padló típusok, kiegészítők, lámpák, csempék. Ha a megfelelő grafikust válasszuk akkor nem egy, hanem több látványtervet is elkészít majd számunkra, amelyek alapján könnyen kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt. Eladásnál pedig segít a vevőnek egy valóságos képet festeni arról, hogy mire is számíthat a kivitelezés végeztével. Családi ház, társasház, lakópark vagy iroda építésénél többféle stílusban is berendezhető az adott ingatlan. Így az idősebb és a fiatalabb generáció is el tudja képzelni, hogy milyen lenne valójában ott lakni. A házépítés során mindig a következő kérdések járnak a fejünkbe: Vajon ezek a burkolatok passzolnak majd egymáshoz? Elfér majd a kanapé az asztal mögött? A látványterv segítségével viszont nem kell ilyeneken gondolkoznunk, mivel szinte bármilyen szemszögből meg tudjuk nézni a terveket. Így ha szükség van korrigálásra vagy változtatásra, akkor még időben helyrehozható a dolog. Ne utólag fájjon a fejed, az sokkal többe fog kerülni, mint a 3D látványtervezés.

(3) 3D alaprajz

Az alaprajz elkészítésekor (bár sokszor az is látszik) nem feltétlen a burkolatokon vagy a bútorokon van a hangsúly. Itt az elrendezés optimális kialakítása van a főszerepben. Ha valamilyen fal helyzete nem tetszik, vagy csak úgy látjuk, hogy nem ideális, akkor könnyen változtathatunk a terveken. Utólag persze már nem olyan könnyen… Annak érdekében, hogy a legtökéletesebb legyen minden, érdemes 3D-ben is elkészíteni az alaprajzot és berendezni a tereket. Egy üres, 2D-ben kivitelezett vonalrajzból nem biztos, hogy felismerjük azokat a részleteket, amelyeket később hibaként tartunk majd számon. Ebben az esetben nem feltétlen azon van a hangsúly, hogy hogy mutatna egy szürke vagy éppen hupikék kanapé, hanem sokkal inkább azon, hogy miként férne el az adott helységben egy L vagy U alakú heverő.

Egy igazán jó látványtervezés pótolhatatlan segítséget tud nyújtani az építésznek, vásárlónak és eladónak is egyaránt. Azonban fontos, hogy szakmailag elismert grafikust válasszunk, hiszen csak ő lesz képes arra, hogy ezeket a modern szoftvereket úgy alkalmazza, hogy a végén minőségi munkát kapjunk kézhez. A visual3d egy olyan látványtervezéssel foglalkozó cég, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek. Nekik nem az számít, hogy letudják a munkát, hanem az, hogy a megrendelő elégedett legyen. Ebből kifolyólag addig módosítják a terveket, amíg nem lesz az illető elragadtatva. A dizájn sokszor minimalista, a hozzáállás és szakértelem azonban maximális!