Készház Kecskemét újratöltve, vagyis milyen változásokra számíthatunk a készházakat illetően a 2021-2022-es évet tekintve. Mikor létrehoztam a Házvadászok weboldalát, egy dologban biztos voltam; szerettem volna egy olyan weboldalt, ami az építőiparral és ingatlan piaccal kapcsolatban minden igényt kielégít, így aki eladó házat keres, házépítésbe kezdene, vagy építőiparral kapcsolatos pénzügyi és jogi tanácsokra lenne szüksége, a Házvadászok oldalán mindent egy helyen megtalál. Majd az évek során egyre többször kellett ugyanazokra a kérdésekre válaszolnom, így jó ötletnek tűnt ezeket a kérdéseket cikkek formájában megfogalmazni. A gyakori kérdések között szerepel, hogy mi a különbség vagy az előny és hátrány a különböző építőipari technológiák között.

Talán a készház Kecskemét városában az egyik legnagyobb talány, hiszen a mai napig az ember többsége nincsen tejesen tisztában azzal mit is értünk ez alatt az igen complex technológia alatt. 

Készház technológiának nevezünk minden vázszerkezetes építkezést, amin belül, lehet helyszíni és gyári kivitelezés, fa és fémváz, azaz a teljes gyártási folyamat. Míg az építészeti terminológia készháznak nevezi a gyárban, panelből előállított házakat. Egy kicsit részletesebb leírással élve a készház technológia során a falak teljes terjedelmével egy időjárástól független, külön erre a célra kialakított gyárban készülnek el. Ezeket a falakat aztán egy szállításra alkalmas járművel az előkészített alapra kiszállítják és legalább félkész állapotra összeszerelik. Ez az alap készülhet acélból, faanyagból, ragasztott fából, vagy agyagkavicsból is, és a szakembereknek csupán össze kell szerelnie az előre elkészített elemeket.

Készház építés Kecskeméten

A technológiával szembeni bizalmatlansága készházakat összeszerelő „szakemberek” okolhatók. Ugyanis ennél a kivitelezési típusnál egy hiba sokkal jobban érzékelhető, és jócskán meghatározhatja az elkészült otthon élettartamát. Kárpáti József a készház kamara vezetője és az ÉVOSZ-Makész környezettudatos és szerelt technológiás szakmai tagozatának elnöke, – azaz a készházak Mestere – számtalan írásában ad igazán informatív tájékoztatást ennek a technológiának a jelen állásáról. Ebben a cikkemben pedig az Ő szavai mellett megpróbálom az évek során összegyűjtött tapasztalataimat összegezni a készház technológia iránt érdeklődő Kecskemét városában élő lakosok számára.

Készház Kecskemét – 2021-es helyzet 

Tavasz óta másról sem szólnak az építőiparral foglalkozó oldalak, hogy vajon milyen hatása lesz a szektorra a hatalmas építőanyag hiány. A COVID ugyanis a testünkön kívül máshol is súlyos szövődményeket okozott, és a mai napig nem biztos milyen további következményei lesznek. A lezárások miatt ugyanis a szállítások olyan szinten lelassultak, hogy az építőiparnak hatalmas csúszásokkal kellett számolnia, az egyéb jó pár éve fennálló szakember hiány mellett. De a legnagyobb csapást mégis az építőanyagok drasztikus drágulása okozta. Az acél, fa, bitumen és cement – ára szinte a duplájára emelkedett. A kormány válaszként egy exportregisztrációs rendszert vezetett be, ami mondhatni a legjobbkor jött, ugyanis pár készház technológiával foglalkozó vállalkozás már jelezte, hogy pár hónap múlva kifogynak a fa és acél alapanyagokból, ami kulcsfontosságú a készházak kivitelezésében IS. Így elmondható, hogy a pandémiát követő építőanyag áremelkedés egy eddig még sosem tapasztalt terhet rakott a fa technológiával épült házakra.

A készházak már ígyis ingatag lábakon álltak, ugyanis a 2016-os évtől hatalmas növekedés jellemezte az átlag négyzetméter árakat. Míg 5 éve 220–250 ezer forint volt a bruttó négyzetméter ár, most már a 350-400 ezer forint négyzetméterár az átlag. A kormány legújabb Otthonteremtő Programja pedig egy újabb áremelkedést eredményezhet, hiszen a hirtelen megugró rendelésállomány – amely az áfacsökkenés vagy a 2021-es évtől elérhtő kedvezmények bejelentésével jelentkezhet – további kivitelezői kapacitás- és szakemberhiányt okozhat.

 Készház Kecskemét – Negatívum

A 2020-as év jócskán alulmaradt a virágzó 2019-es évhez képest készház kivitelezés szempontjából, ugyanis feleannyi szerződést kötöttek ezzel a technológiával készült házakra. A 2021 január 1-től érvénybe lépő új Otthonteremtési Programnak köszönhetően, azoknak akik készház technológiával építtetnék fel otthonukat, jócskán előre kell majd tervezni a rendeléseket. Itt számolni kell a folyamatos áremelkedéssel, ami a jelen csúszások mellett akár sokkal drámaibb is lehet. A pandémia előtt 3 hónapos várólista jellemezte a készház technológiával foglalkozó vállalkozásokat, ami valószínűsíthetőleg azóta csak nőtt. Ha figyelembe vesszük azt, hogy fél év elteltével már jócskán többe kerülnek az alapanyagok, a munkásoknak is többet kell fizetni napidíjként, nem elképzelhetetlen az sem, hogy ugyanattól a vállalkozástól többször kell árajánlatot kérni a kivitelezés megkezdéséig, ugyanis ma számtalan vállalkozás nem is ad 30 napnál hosszabb érvényességű árajánlatot.

Azt is jó ha figyelembe vesszük, hogy a készházaknál fennálló várakozási idő – míg a gyárban elkészülnek az elemek – egyenes arányosságban növekszik a házak népszerűségével, és sajnálatos módon a szakértelem csökkenésével is. Mivel Magyarországon ez a technológia még mindig nem olyan elterjedt, – mint az Egyesült Államokban, ahol 70%-os arányban építkeznek ezzel a technológiával, Ausztriában ahol 35%, vagy Svédországban – ahol 82%, így nem áll rendelkezésünkre az a kivitelező kapacitás, ami fel tudná venni a versenyt az új Otthonteremtési Program okozta megnövekedett rendeléssel. Ez előreláthatólag a hozzá nem értő szakemberek megjelenéséhez vezet majd, akiknek silány munkája miatt, a készház technológiát egy újabb (meg nem érdemelt) támadás érheti.

Készház Kecskemét - gyártási folyamat

A készházakat mérnöki pontosság jellemzi, aminek a legfontosabb és legkörülményesebb munkafolyamatai egy fedett gyárban történnek. Ez lehetőséget biztosít a szakembereknek arra, hogy sem nekik sem az alapanyagoknak nem kell az időjárás okozta kiszolgáltatottságoktól szenvednie. Ám a technológia nem megfelelő alkalmazása, méret hibák, nem megfelelő anyagok alkalmazása, vagy az alapanyagokon való spórolás olyan problémákhoz vezethet, ami a későbbiekben már nem orvosolható. Ugyan a minősítésnek megfelelően elkészített készház Kecskemét városában nem igényel számottevő karbantartást, a látszó fa szerkezeteket a gyártó utasítása szerint így is átlag 5 évente kezelni kell. Azonban ugyanezek az utasítások más építkezési technológiákra is vonatkozik. Így a készázaknál is elmondható, hogy a a kulcs a minőségi alapanyagban és szakszerű generálkivitelezésben rejlik.

Készház Kecskemét és környékén, annak előnyével és hátrányával

Mivel a nem képzett vagy nem jól képzett szakemberek sokkal több hibát követhetnek el szakmai tapasztalat hiányában, mint egy hagyományos, jól bevált téglából készült épület megépítésénél, így sokkal gyakrabban hallani a könnyűszerkezetes házak kivitelezési problémáiról, mint a téglaházaknál. Ettől függetlenül van még pár olyan hasznos információ, amit jó ha figyelembe veszünk a döntés meghozatala előtt.

Várható élettartam: Amely meghatározza az épület lakhatatlanná válásának időpontját, az egyik hátránya a készházaknak egy téglaházzal szemben. Egy tömörfalú téglaszerkezetű építménynek ugyanis 150 – 200 évig is biztos alapokon áll, míg egy könnyűszerkezetes építménynek körülbelül 70 – 90 évig. Ez az élettartam természetesen könnyedén változhat mind a két technológiánál, attól függően milyen szakember, mekkora hozzáértéssel és milyen anyagokkal dolgozik. Persze mindez csak elmélet, ugyanis gyakran látunk 60-70 éves lakhatatlan téglaházakat, illetve az USA-ban 100 évnél is idősebb könnyűszerkezetes házakat. Fontos még azt is megemlíteni, hogy egy készház készülhet acélszerkezetből is!

Egyedülállóan jó belső klíma: A belső klíma minőségének javítása, a hőhidak miatt Magyarországon egy olyan állandó harc, amiből úgy néz a készház az egyedül olyan technológia ami győztesen jön ki. A pontos tervezésnek köszönhetően a készház Kecskemét és környékén biztosítja lakóit egy állandó, stabil hőfokról, feltéve ha a kivitelezés hibamentes.

Antiallergén ház: A gipsz lapok helyett megjelenő vályog rostlap, antiallergén, páraszabályozó, elektroszmog szűrő, hőtároló tulajdonsága is egy extra bónusznak bizonyult az allergiások és asztmások számára. 

Helytakarékos: Vékony falainak köszönhetően, 10%-al nagyobb hasznos terület alakítható ki egy készház építése során Kecskemét egyre dráguló városában, mint például egy népszerű téglaháznál.

Nem olyan pénztárcabarát mint gondolnánk: Tévhit, hogy a kedvező ára teszi igazán vonzóvá a könnyűszerkezetes házakat, ugyanis a tapasztalatok azt igazolják, hogy a két módszer anyag- és munkadíjra kivetítve nagyjából azonos költségekkel jár.

Gyors kivitelezés: Az időfaktor megkérdőjelezhetetlenül a könnyűszerkezetes ház felé billenti a mérleget és ha azt nézzük, hogy az idő pénz, akkor mégiscsak a könnyűszerkezetes technológia az olcsóbb. A pandémiának köszönhetően ugyais egyre gyakoribbak a csúszások, amennyiben pedig nincs kötbér garanciánk, bizony jócskán megnövekedhet a generálkivitelezés ára.

Alacsony hőtároló képesség: Ugyan kis tömegű fallal csak csekély hőtartó képességű könnyűszerkezetes házat lehet építeni, a mai modern technológiának köszönhetően már nemcsak a falak vastagsága eredményezhet meleget, hanem számos alternatív fűtési megoldás létezik, amit egy könnyűszerkezetes ház esetében sokszor energiabarát minősítéssel is ellátnak.

Szakmai tudás hiánya: Mivel Magyarországon csak 3 évtizedes szaktudás áll a technológia mögött, nincs meg az a kellő szaktudás és tapasztalat, amit egy problémamentes építkezés megkövetel. Csak kevés vállalkozás foglalkozik ma Magyarországon készházzal, akiknek a referenciája és portfóliója megnyugtatná a potenciális megrendelőt. Ezen kívül a szigorú előírásoknak köszönhetően, ami a készházak mérnöki pontosságából ered sokkal magasabb szintű szakértelmet igényel, mint egy téglaház kivitelezése.

Készház Kecskemét és környékén a Házvadászokkal

Amennyiben a lehető legkörnyezetbarátabb technológiával szeretnénk otthonunkat felépíteni, és ha minél hamarabb szeretnénk a generálkivitelezés végére érni egy készház Kecskemét városában biztosan jó döntésnek bizonyul. A Házvadászok csapata által ajánlott, szakértelemmel rendelkező generálkivitelezők a megfelelő anyagból épülő vázszerkezetes, szerelt technológiájú épületei mind minőségi munkák. Akiket pedig nem győzte meg a készház technológia, 18 generálkivitelező partnerünk közül, legyen szó téglaházról vagy egy másik technológiával kivitelezett könnyűszerkezetes házról, a Házvadászok csapata megtalálja a számodra legalkalmasabb szakembereket.