Az utóbbi években meghódították az építőipart a könnyűszerkezetes házak. A családi házak közel 20%-a épül ilyen technológiával. Nem csak ár szempontjából jelentős a különbség, hanem a felépítése is jóval kevesebb időt vesz igénybe. Nem véletlen tehát, hogy ennyire népszerűvé vált a lakosság körében. 

Nem biztos, hogy a ház tervezése során az épület biztosíthatóságán szoktunk gondolkozni, azonban okkal merül fel a kérdés: Ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek a könnyűszerkezetes házakra, mint egy hagyományos módon épülő házra? Tehet egy biztosító különbséget? Vagy az is előfordulhat, hogy többet kell fizetnünk havonta?

A Mabisz felmérése szerint a Magyarországon lakásbiztosítással foglalkozó társaságok közül 10 jelezte, hogy náluk lehet biztosítást kötni könnyűszerkezetes házakra. Ez lehet fából, fémből vagy gyári panelből készült épület is. Továbbá 4 biztosító jelezte, hogy semmilyen szempontból nem tesz különbséget az ingatlanok között, 1 pedig kiemelte, hogy csak a mobilházakra nem tudnak fedezetet nyújtani.

Előre legyártott könnyűszerkezetes elemek beépítése Kecskemét városában

A biztosítás megkötése során több olyan tényező van, amik befolyásolhatják a fizetendő, illetve a biztosítási összeget. Ilyen például az épület kora, típusa, elhelyezkedése és igen, a falazata is. Ugyanis van olyan társaság, ahol a biztosítási összegek különböznek az eltérő feltípusok esetén. 

Bár nagy népszerűségnek örvendenek a fából épült házak, mégis sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehetnek ezek biztonságosak. Aggodalomra azonban semmi ok, itthon egyáltalán nem jellemző olyan természeti erő, amely romba dönthetné az így épült házakat. A könnyűszerkezetes házak pedig nem papírból vannak, igen erős szelet és földrengést is túlélnek. 

Szigetelés szempontjából pedig sokkal inkább a kivitelezés számít. Hiszen egy téglaházat is lehet rosszul megépíteni, vagy nem korszerű technológiával ellátni. Én mindenképp azt ajánlom, hogy olvassunk sok szakmai cikket, ahol részletesen leírják és elmagyarázzák dolgokat, de ne a saját megérzéseinkre támaszkodjunk, hanem kérjük ki profi szakember segítségét, aki választ adhat kérdéseinkre.