Az elmúlt két hónapban szinte minden cikk és hír valamilyen szinten kapcsolódott a pandémiás helyzethez. Az életünket gyökeresen átalakító járványügyi veszélyhelyzet az ingatlanpiacon is érezteti hatását, amelyre a Duna House által közzétett, első 16 hétre vonatkozó adásvételi tranzakciószámokból következtethetünk.

Az adásvételek számát illetőleg az összehasonlítás alapját képező 2019. év kiemelkedően jól sikerült. Ez nagyban köszönhető a magas fordulatszámon pörgő piacnak, az erős vásárlóerőnek és a hitelkedv növekedésének. Az idei év elején köztudatba berobbant koronavírus azonban mindezzel leszámolni látszik, mivel a 15. héten megkötött adásvételek száma (~1083) még csak meg sem közelíti a referenciaidőszak értékét (~3305). A következő néhány hétben ki fog derülni, hogy további csökkenés fogja megtépázni az ingatlanpiacot, vagy valamelyest növekvőre fogja majd a kereslet. Mindkét forgatókönyv megvalósulása esetén elképzelhető, hogy az ingatlanárak csak nagyon lassan követik le a piaci trendeket.

Ennyivel csökkentek a lakáseladások a pandémiás helyzetben diagram
Forrás: Duna House

Annak ellenére, hogy az adásvételek száma 2019-hez képest a padlón van, az érdeklődések számra egyre inkább erőre kap. Az érdeklődők számnövekedése a következő 1-2 hónapban lecsapódhat az adásvételek számában is, ami valamelyest normalizálhatja a jelenleg mért circa 60 százalékos bezuhanást. Mindeközben azt sem szabad elfelejteni, hogy a korábban megkötött adásvételi szerződések egy része jelenleg csúszásban van. Ez annak köszönhető, hogy a hitelre vásárolt ingatlanok kapcsán felmerülő ügyintézési idő sok esetben megnövekedett. Ezek a csúszások hamarosan szintén megoldódhatnak, és így további életjelet láthatunk az ingatlanpiac jelenleg laposnak látszó EKG-ján.

Eközben a jövő ingatlanértékesítésében egyre nagyobb szerepet kaphatnak a “contactless”, vagyis az érintkezés nélküli marketingfogások. Ezek közül érdemes kiemelni az ingatlanvideókat, amelyek ugyan nem helyettesíthetik az ingatlanmegtekintéseket, de a kijárási korlátozások alatt sokat segíthetnek az adott lakás atmoszférájának átadásában. További komoly fegyvertény az ingatlanvideók készítése mellett, hogy nagyban elősegítheti az érdeklődők szűrését. Ez összességben mindhárom félnek (eladó, vevő, közvetítő) időt takaríthat meg, egyben a “contactless” módszerrel a járványügyi egészségkockázat is redukálódik.

Ennyivel csökkentek a lakáseladások a pandémiás helyzetben

Ahogy a fentiekből is kiderült, a nettó adásvételek száma 60 százalékkal csökkent a referenciaidőszakhoz képest. Azonban számos “csőbe ragadt” adásvétel lehet még a rendszerben, arról nem is beszélve, hogy az érdeklődés a Duna House beszámolója alapján fellendülőben van. Ez utóbbi pedig arra utaló jel, hogy magára találni látszik a piac.