Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program új elemeinek részletszabályait – miszerint emelkedik a CSED, csökken az új-építésű ingatlanok ÁFA tartalma és jön az illetékmentésség – ismertette hivatalos Facebook oldalán. Az Országgyűlés által kedden 171 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadott otthonteremtési program legújabb elemei azonban nem kedveznek a saját erőből építkezőknek, mivel csak a falusi CSOK felvételével jár vissza az áfa, mivel a támogatás csak a teljes egészében más kivitelező által megvalósított új ingatlanok vásárlása esetén kérhető.

A legújabb támogatások januártól elérhetőek, melynél az új építésű ingatlanok értékesítési áfája 27 %-ról 5 %-ra csökken. Ezen felül további jó hírrel szolgált a miniszter azoknak, akik a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésével vásárolnak ingatlant, ugyanis ők az 5 % áfát is visszaigényelhetik, a CSOK-kal vásárolt új vagy használt ingatlanok pedig illetékmentesek lesznek. Az áfa visszaigényléssel 2026 végéig lehet élni és a CSOK igénylésével egyidejűleg is benyújtható, ami a 2022. december végéig kiadott építési engedélyek esetén érvényes. 

Hozzátette: amennyiben az adásvételi szerződést 2021. január elseje után kötik meg, az illetéket nem kell kifizetni. Az 5 %-os adókulcs alá azok az ingatlanok esnek, amelyeknek építési engedélyét 2019 év végéig kiadták, valamint azok, amelyek műszaki átadása 2021. január elseje után történik. Az utóbbi esetnél akkor is az 5 %-os áfa érvényes, ha az adásvételi szerződést idén kötik meg. Konkrét példával élve ez annyit jelent, hogy egy nettó 30 millió forintos ingatlannál az áfacsökkentés 6,5 millió, az áfa-visszaigénylés 1,5 millió, az illetékmentesség pedig további 1,2 millió forint megtakarítást jelent, amivel több mint 9 millió forintot spórolhatnak meg a családok. 

Zárásként pedig nem csak az építkezés előtt állók örülhetnek a miniszter bejelentésének, de a kismamák is. Mivel a CSED után kevesebbet adóznak, így 2021 júliusától a szülési szabadságuk első hat hónapjában, a korábbi nettó keresetüknél magasabb összeget kapnak.