Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, a 2021. január 1-jétől érvénybe lépő otthonfelújítási támogatás részleteit. A legalább egy gyermek, illetve minimum egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony és köztartozás-mentesség is a felsorolt követelmények közé tartozik, a maximális 3 millió forint igénybevételéhez. Az egyszer igénybevehető támogatást anyagköltségekre, felújítási és bővítési munkálatokra használhatják fel, az egyedülálló és elvált szülők egyaránt.

A kormány legújabb programja azoknak az otthon tulajdonos családoknak nyújt segítséget, akik felújítani, szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat, és a költségek 50%-át is vállalni tudják – legfeljebb 3 millió forintig ami azt jelenti, hogy az anyagköltség és munkadíj fele-fele arányban igényelhető így akár egy 6 milliós felújításra is felhasználhatják, amennyiben a felújítás egyik fele anyagköltség, a másik fele munkadíj. Ezt a pénzt ugyan a lakását felújító családnak kell megelőlegeznie, majd utólagosan igényelheti a támogatást (ebben az esetben 3 millió forintot) a MÁK-tól.

Kik igényelhetik a lakásfelújítási támogatást?

Legalább egy gyermekes családok, amelynél gyermeknek számít a 12. hetes magzat és a 25 éves családi otthonban élő fiatal is. Amennyiben a gyermek megváltozott munkaképességű, esetleg fogyatékkal élő, a támogatás igénybevételénél a kor nem számít. A támogatást igénybe vehetik házaspárok, élettársak és gyermeküket egyedül nevelő szülők is.

Egyéb feltételei:

– köztartozásmentesség
– legalább 1 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony és/vagy felsőoktatási jogviszony (a tb-jogviszony csak maximum 30 napos megszakítással érvényes, ezen kívül az utolsó 3 hónapban az álláskeresési járadék is figyelembe vehető)
A támogatás igénybevételének lehetőségei:
– 2021. január 1-jét követő felújításokra lehet kizárólag felhasználni;
– a kormány által biztosított blanketta szerződést és a felújítással járó összes dokumentációt(anyagköltségről számlák, munkadíj és munkaszerződés) be kell nyújtani az államkincstárhoz az elszámoláshoz;
– a teljes ügyintézés elektronikusan megoldható, melynél a munka befejezését követően, 60 nap áll rendelkezésünkre a dokumentumok beküldésére;
– az államkincstárnak 30 napja van az elbírálásra és további 5 nap a pozitív elbírálás után az összeg utalására;
– a támogatás kézhezvételétől a kormányhivatal dolgozóinak 6 hónap áll rendelkezésére, hogy a felújítások megvalósulását ellenőrizzék;
– kültéri és beltéri munkára egyaránt felhasználható a támogatás, beleértve mind az anyagköltséget, mind a munkadíjat;

Egyéb hasznos tudnivalók a támogatás igénybevételével kapcsolatban:

Amennyiben a család, az állami támogatás felhasználásával felújított házat a későbbiekben eladja sem kell visszafizetni a felvett összeget, viszont egy következő ingatlanra már nem használhatja fel újra ezt a lehetőséget. A felújított ház új tulajdonosa, ha nem igényelte még más ingatlanra a támogatást, akkor felveheti új otthonára a lakásfelújítási támogatást. Tehát megállapítható, hogy a támogatás személyre szól és nem ingatlanra. A gyermeket külön-külön nevelő elvált szülők ugyan osztozhatnak a támogatáson, de ha a két szülő közül csak az egyik neveli a gyermeket, akkor ő a jogosult.