Otthonunk alaprajzának elkészítése mindig az első lépésnek bizonyul, legyen szó házépítésről, átépítésről vagy felújításról. Mivel a helységrajzok, alaprajzok, a vizuális elemek alapkövei, ezért jó, ha még időben megismerkedünk elkészítésének művészetével, a legkönnyebben elérhető és használható szoftverekkel és az alapfogalmakkal. Először is jó, ha tisztában vagyunk pár alapszabállyal és azzal, hogy milyen alaprajz fajták vannak és melyik fajta, melyik munkafolyamathoz való. Egy házépítés során alkalmazott alaprajz ugyanis nagyobb szintű tudást igényel, mint egy sima felújításhoz szükséges alaprajz.

A színes berendezési alaprajznál látható a bútorok elrendezése és térbeli elosztása, a belső tér karaktere, burkolatai, színei, formái. Ez az alaprajz típus nagy segítség lehet mind  házépítés, átépítés, felújítás és lakberendezés szempontjából is. 

alaprajz készítés házépítéshez

A színes látványtervet a belső tér komplett ábrázolására, a berendezéssel, a bútorokkal, színekkel, textilekkel, világítótestekkel főként építészek, belsőépítészek, lakberendezők és ingatlanosok használják. Viszont a felhasználóbarát szoftverek segítségével színes berendezési alaprajzot és színes látványtervet már nem csak kizárólag szakmabeliek tudják elkészíteni. Egyre gyakrabban használják ezeket a típusokat ingatlanhirdetésnél vagy csak simán lakberendezés céljából hobbi szinten. 

alaprajz készítés házépítéshez

A burkolási tervet és a világítási tervet főként szakmabeliek használják házépítés vagy felújítás során. A burkolási terv a lakás, vagy egy-egy helyiség burkolatának színét, mintázatát mutatja. 

alaprajz készítés házépítéshez

A világítási tervvel pedig a már fix bútorelrendezés alapján a falhoz, mennyezethez rögzített világítótestek helyét jelöljük.

Egy alaprajz tervezésénél akkor végezzük jól a munkánkat, ha nagyságrendileg pontos méréseket végzünk. Házépítés során az igényesebb kivitelező cégek általában az alaprajzot, az aprólékosan kidolgozott tervdokumentációt, látványos 3D terveket vagy akár kisfilmet is biztosítanak a megrendelőnek. Ez azért is hasznos, mert már az építkezés elkezdése előtt szemügyre veheted leendő otthonodat, és ha szükséges, módosíthatod is azt. Egy már meglévő otthon átalakításához segítségünkre lehet az ingatlan dokumentációja és azzal együtt az építész által készített méretpontos alaprajz. Akkor se keseredjünk el, ha ezek a dokumentumok nem állnak rendelkezésünkre. Az interneten elérhető webalapú szerkesztő programok vagy a különféle ingyenesen letölthető alkalmazások és egy mérőszalag is megoldás lehet a feladathoz. 

alaprajz készítés házépítéshez

A méretarány megtartása – a lakás arányos lekicsinyítése – az alaprajz készítés egyik legfontosabb követelménye. Míg a lakberendezési alaprajzoknál 1:50 vagy 1:100 méretarányt részesítenek előnyben a szakmabeliek, addig a lakás egy kisebb részletéről készült rajznál, az 1:1 méretarány is alkalmazható. A legegyszerűbb, ha a rajzoláshoz milliméterhálós papírt használunk, így ugyanis könnyebb a méretek léptékarányának ellenőrzése és becslése. Milliméterhálós papírnál a legegyszerűbb 1:100 méretarány készítése, ugyanis ami a valóságban 1 m = 100 cm, azt elosztjuk 100-zal, akkor az a rajzon 1 centiméter lesz. Egy 1:50-es méretaránynál 100-at 50-nel osztunk, az eredmény pedig 2 cm lesz.

Az alaprajznál használt méretezés a falak ábrázolásánál különösen fontos, hiszen a nettó és bruttó alapterület akár nagy különbséget is eredményezhet egy ház alaprajzánál. Emiatt fontos betartanunk néhány falakkal kapcsolatos számítást, miszerint tartófalak általában 38 centiméter vastagok, a válaszfalak pedig 12 centiméteresek. Azt is jó ha tudjuk, hogy egy alaprajz a lakás 1 méteres magasságát mutatja, ami olyan hatást kelthet, mintha a lakást elmetszettük volna. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy milyen kulcsfontosságú a méretarányosság, ezért egy házépítés során legtöbbször, a kivitelező gondoskodik az alaprajz megtervezéséről. Ez nem azt jelenti, hogy te nem élheted ki a kreativitásodat leendő otthonod megtervezésénél, de ugyanúgy, mint egy egészségügyi kérdésnél vagy problémánál, jobb szakemberre bízni annak megválaszolását vagy megoldását.

Ingatlan hirdetésnél azonban nyugodtan használhatjuk az általunk megrajzolt alaprajzot, bár ezzel kapcsolatban jó, ha tisztában vagyunk még pár hasznos információval.

Milyen ábrázolási formákat vagy jelöléseket kell betartani?

Még a legegyszerűbb alaprajzoknál is kötelező jelölnünk ajtókat, ablakokat, fűtőtesteket, villamos kapcsolókat, vízmelegítőket, csapokat. Az alaprajzokon félkörívvel jelölt ajtók és ablakok nyílásirányát igazán nem bonyolult ábrázolni, hiszen ezt már általános iskolában tanították. Mivel a nyílászárók lehetnek jobbra, illetve balra nyílóak ezt elengedhetetlen az alaprajzon is jelölni.

 alaprajz készítés házépítéshez

Házépítés során az alaprajzok elkészítésénél és az egész tervezési folyamatnál a ház jó tájolása nem csak a villanyszámla csökkentéséért felelős, de a hangulatunkért is a jövendőbeli otthonunkban. Hiszen az egyik legfontosabb, hogy a család által legtöbbet használt helyiségek minél naposabbak, világosabbak legyenek. Bizonyított tény, hogy a kellemes és állandó benti hőmérséklet és a napos, világos terek segítenek a szorongás, a rossz hangulat és depresszió leküzdésében. Pontosan ezért a nappalit, az étkezőt, a teraszt, a dolgozószobát, a gyerekszobát a napos déli, délkeleti, esetleg délnyugati oldalon ajánlatos elhelyezni. Míg a hálószobának a keleti fekvés az ideális, hiszen ki ne szeretne egy kávé mellet a napfelkeltére ébredni. A konyha, fürdőszoba és vécé pedig nyugodtan kerülhet a lakás északi, északkeleti, illetve északnyugati oldalára, hiszen ezek kevesebb napfényt igényelnek.

Tanács a lakberendezőtől

Az alapok megtervezése után pedig következhetnek a már többek által kedvelt lakberendezési munkálatok, tervezések. Ugyan a házépítés szakemberek igénybevétele nélkül nem megoldható, a lakberendezésnél már jobban hagyatkozhatunk saját ízlésünkre és tudásunkra. Azonban a legújabb trendektől vagy egyedei ízlésektől függetlenül van pár szabály, amit jó, ha betartunk. A bútorokat ajánlatos úgy elhelyezni, hogy azok könnyen megközelíthetőek és maradéktalanul használhatóak legyenek. A Feng shui törvényeinek (nem)betartása mellett van pár olyan törvény vagy adat, amit tényleg érdemes fejben tartani, így nem csak a belső teret tudjuk maximálisan kihasználni, de a bútorainkat is.

Általánosságban a 60 cm-es terek minimum szükségesek az átjárókhoz, nyitott szekrényajtóknál vagy az étkezőasztal és fal között. Ugyancsak 60 cm hely szükséges egy embernek az étkezéshez, de 50-50 cm például már elég az ágy körbejárhatóságához. Természetesen néhány szám arányosan növekszik az emberek számával, mint például egy nagyobb családnál az átjáró 60 cm-ről 120 cm-re nő. A beltéri ajtó mérete ideális esetben 95 cm széles, míg a kültéri ajtó minimum 100 cm legyen. Ez nem csak költözésnél lehet hasznos, de a mindennapi életben nagyobb bevásárlások után sem kell manővereznünk a csomagokkal. A wc használatához mindenféleképpen hagyjunk legalább 85-90 cm-t, hiszen nincs rosszabb érzés annál, mint amikor nyomorognunk kell egy olyan helyen, ahova sokszor egy 10 perces nyugalomért menekülünk. Ezek az adatok csekély részét képezik annak a sok szempontnak, amit egy alaprajz tervezésénél figyelembe kell venni, legyen szó házépítésről vagy csak belső átalakításról.

Könnyen elérhető alaprajz készítő szoftverek 

A SIMS-en felnőtt generációnak talán nem jelent nagy kihívást egy alaprajz elkészítése, hiszen a sok könnyen használható alaprajz készítő szoftver segítségével – SIMS-es sémára épülve – már könnyen megvalósíthatjuk álmaink otthonának alaprajzát, a SIMS család életben tartása nélkül.

Az egyik nagyon egyszerűen kezelhető, magyar nyelven Windows-ra és Mac-re is letölthető alkalmazás a Sweet Home 3D.

Akiknek azonban az angol nyelv sem okoz akadályt itt van 2020 tíz legjobb ingyenesen elérhető alaprajz készítő szoftvere:

 1.     SketchUp
 2.     AutoCAD Architecture
 3.     Civil 3D
 4.     AutoCAD LT
 5.     SmartDraw
 6.     Sweet Home 3D
 7.     Draft it
 8.     Floorplanner
 9.     RoomSketcher
 10. PlanningWiz Floor Planner
 11. Roomle

A listán szereplő szoftverek legtöbbjének van ingyenes és fizetős verziója is. Az ingyenesen letölthető verzió tökéletesen megfelel magáncélra, kivitelező megkeresése vagy házépítés előtti tervezgetéshez, „ötletelési” stádiumban, meglévő ingatlan átalakításánál vagy lakberendezésnél. Azonban a listán szerepelnek olyan programok is, amik inkább csak építészeknek vagy ingatlanosoknak érdekesek, mivel használatuk nagyobb szakmai tudást igényel. A listán szereplő „átlagos” tudást igénylő felhasználóbarát programokról adunk egy rövid tájékoztatást, hogy könnyebben ki tudd választani, melyik program a legmegfelelőbb számodra.

Az 5 legjobb felhasználóbarát, ingyenesen elérhető alaprajz kezelő szoftver:

1. SketchUp

Talán az egyik legjobb értékeléssel rendelkező (5 csillagos értékelésből 4.4 csillagot kapott) felhasználóbarát 3D szoftver, amit főleg tervezéshez és modellezéshez használnak. Ezt a szoftvert főként építészmérnökök, tervezők, kivitelezők és belsőépítészek használják, megkönnyítve ezzel a házépítés, átépítés vagy lakberendezés folyamatát. A felhasználóbarát listánkon nem csak azért maradt első helyen, mert a legjobb értékelést kapta, hanem azok, akik érdeklődnek a tervezés bármely szakasza iránt, ennél az ingyenes szoftvernél nehezen találnak jobbat. Ugyan az ingyenes verziója némileg limitált, de online még így is lehet 3D-s alaprajzokat készíteni, ami egy kezdő számárára első körben elégnek is szokott bizonyulni.

2. SmartDraw

A SmartDraw ugyancsak jó értékeléssel rendelkező (5 csillagos értékelésből 3.9 csillagot kapott) szervezési táblázat készítő szoftver, amivel könnyen kezelhető online alaprajzokat is tervezhetünk. Ingyenes online verziója a szoba méreteit megadva automatikusan méretarányosan alakítja ki az alaprajzot. Ugyan szinte minden felhasználó szerint könnyen használható, az tény, hogy vizuálisan nem sokat tesz le az asztalra. Így ha könnyen és gyorsan akarsz összedobni egy egyszerű alaprajzot, a SmartDraw-al ezt ingyen megteheted.

3. Sweet Home 3D

A Sweet Home 3D szoftver ugyan a felhasználóitól csak 3,9 csillagos értékelést kapott az 5-ből, a magyar nyelvű elérhetősége miatt számunkra mégis ez a favorit. Ez a 3D-s vizuális szoftver ideális azok számára, akik több testreszabási lehetőséget akarnak az átlagos szoba és dekorációs tervezési programokhoz képest. Amellett, hogy a programot előszeretettel használják tervezők és mérnökök is, felhasználóbarát kezelőfelületének köszönhetően bárki könnyedén beleleshet az alaprajz tervezés menetébe. Az elérhető színvonalas bútorválasztéknak köszönhetően pedig könnyedén méretarányos tervrajzot tudunk készíteni 2D-s vagy 3D-s verzióban. A Sweet Home 3D-nek ezen felül nincs fizetős verziója, így mindenki számára ugyanazok a funkciók elérhetőek.

4. Floorplanner 

A Floorplannerrel (4 csillagos értékelésével) egyszerűen készíthetünk 3D-s és 2D-s alaprajzokat. A szoftver akár be is rendezi számunkra az üres tereket, ami nem csak lerövidíti a tervezés folyamatát, de akár ötletet is adhat a való életben a bútorok elrendezéséhez. A Floorpanner igazi profikat megszégyenítő alaprajzokat készít. Ugyan a fizetett verziója jóval színvonalasabb, havi vagy éves előfizetés helyett minimális összegért akár lakásonként is fizethetsz a tervezésért, amivel elérhető lesz számodra az összes funkció, 3D-vel, panorámával és körbejárással.

5. RoomSketcher

Habár a RoomSketcher a legkevesebb értékelést kapott szoftver az ingyenes listánkon ( 5 csillagos értékelésből 3,9 csillagot kapott), ám látványos dizájnjának köszönhetően véleményünk szerint többet érdemelne. Ezt a szoftvert előszeretettel használják szakmabeliek, ugyanakkor könnyen kezelhető a hétköznapi ember számára is. Az igényes 360 fokos képei és a 3D-s körbejárás ugyancsak kiemeli ezt a programot a listánkról. Ezen kívül a fizetős és az ingyenes verziója között sincs nagy különbség, csupán annyi, hogy a fizetett verziójánál személyre szabható minden design, míg az ingyenesnél egy igen színvonalas listából választhatod ki a számodra leginkább tetsző bútorokat.   

Ugyan a listánkon lévő szoftverek segítségével viszonylag könnyen professzionális alaprajzokat készíthetünk, mégis egy házépítés során jobb, ha a profikra bízzuk a tervezés folyamatát. Azok, akik ragaszkodnak az általuk megtervezett alaprajzokhoz, mindenféleképpen ajánlatos minden segítséget figyelembe venni a megfelelő és mérethű tervrajz elkészítéshez. Jó tervezést és rajzolgatást kívánunk!