Valóban olcsóbban dolgoznak az építőipari szakemberek? Ennek a kérdésnek relevanciáját a koronavírus magyarországi terjedésével párhuzamosan kihirdetett veszélyhelyzet adja. Nem meglepő módon hazánk sem képez kivételt azon országok sorából, amelyekben minden egyes ágazat – vagy pozitív, vagy negatív előjellel, de – megérzi a COVID-19 hatásait. Ezeken az ágazatokon belül az építőipar egy érdekes vegyesfelvágott képét mutatja, ami az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) 17. heti jelentéséből is jól kirajzolódik.

A jelentés alapján állami megrendelések drasztikus csökkenése nagyon komoly árképző tényezőként merül fel az új szerződések megkötésekor. Ennek elsődleges hatását a mélyépítési alágazatban lehet érzékelni, de a felszabaduló kapacitások közvetett módon befolyásolják az ingatlanépítkezéseket is. Az ingatlanépítésekkel kapcsolatban az ÉVOSZ kitér arra is, hogy az új projektek előkészítése lelassult. Mindezeket összeadva közel 20%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mért építési volumen. Ebből viszonylag könnyen azt a következtetést vonhatnánk le, hogy a lassabb előkészítés és a csökkenő megrendelésszám eredményeként egyre megfizethetőbbé válnak az építőipari szakkivitelezések. A valóság ezzel szemben ennél jóval árnyaltabb.

Euró

Hiába nincsenek vírusos megbetegedések az építőiparban, a jellemzően ukrán és szerb nemzetiségű vendégmunkások száma jelentősen lecsökkent, ezért a hazai munkapiacon egyre inkább a hazai munkaerő dominál. A potenciális külföldi munkavállalók magyarországi helyzete rövid távon nagyon bizonytalan, emiatt a csökkenő megrendelésszámot jelenleg valamivel kisebb kapacitásnak kell kielégítenie. Az ezzel együtt járó munkaátszervezések, valamint a megsokasodott koordinációs feladatok szintén számottevő költségnövekedést okoztak az ÉVOSZ szerint. Mindezeket összeadva azt láthatjuk, hogy az építőipari szakmunkák árazásában jelentős csökkenés nem történt.

Mindeközben 2020. év elejétől 5 – 8 százalék közötti anyagáremelkedést tapasztalhattak az építőipari cégek, azonban ez az árnövekedés megtorpanni látszik. Ez alól kivételt képeznek az importáruk, mivel a forint euróval szembeni jelentős árfolyamingadozása komoly hatást gyakorolt ezen termékek árképzésére. Az importáruk kapcsán azonban fontos azt is hangsúlyozni, hogy a csökkenő szállítási kapacitások mellett sok termék jelenleg nem is beszerezhető, vagy csak komoly késések mellett teljesíthetőek a megrendelők igényei.

A kérdés már csak az, hogy valóban olcsóbban dolgoznak az építőipari szakemberek?

Az árfelhajtó és csökkentő tényezőket összeadva azt láthatjuk, hogy a generálkivitelezésekkel együtt járó szakmunkák költsége jelenleg közel azonos szinten áll, mint a koronavírus elterjedése előtt.