Az ’Új készház otthoni szaunával’ c. írásunkban körbejárjuk a saját szaunákkal kapcsolatos hiedelmeket, tévhiteket, előnyöket és hátrányokat. Először is szögezzük le azt, hogy a közelmúltig méltán voltak népszerűek a különböző szauna szolgáltatásokat nyújtó szállodák és centrumok. A koronavírussal eltöltött néhány hónap viszont nagyon komoly változásokat hozott a hétköznapjainkba, így a szállodaipari szolgáltatások is háttérbe szorultak. Ettől függetlenül

sokaknak nagyon hiányzik a szaunaélmény.

Ezt azonban – a megfelelő feltételek teljesülése esetén – akár otthonunkba is elhozhatjuk és egy új készház mellé szinte már dukál egy szaunaház is! Az igazi szauna-ínyenceknek pedig egy tökéletesen felszerelt, minden igényt kielégítő – a lakóépülettől elkülönített, szabadon álló építményben – luxusszaunaház áll rendelkezésünkre.

Kecskemét egyik hátránya, hogy Finnországgal szemben alig-alig találunk a hétvégi házakhoz (mökkikhez) tartozó kültéri szaunaházat. Pedig egy ilyen létesítmény szinte elengedhetetlen a modern hétköznapok utáni feltöltődéshez és pihenéshez. A készház funkcionalitását számtalan előnnyel tudja kiegészíteni, amelyek közül a legfontosabb, hogy bármely évszakban roppant hangulatosak és a szaunázást követően – a megfelelő környezeti kialakítás esetén – lehetőségünk van az azonnali felfrissülésre egy merülődézsában, vagy télen akár a hóban is. Persze Finnországnak más előnye is van a Kecskemét környéki szaunázással szemben, mivel hazánk tájai nem bővelkednek apró, hideg vizű tavakban és az örök hóhatártól is nagyon messze fekszik a magyar alföld. Ettől függetlenül mégis egyre több kültéri szaunaház épül Magyarországon, és a koronavírus árnyékában elképzelhető, hogy még ennél is többre lesz majd szükség.

Új készház otthoni szaunával – az alapok

A megrendelők döntő többsége a külföldi tapasztalatok alapján igényeli a teljesebb és a szállodák által biztosítottnál bensőségesebb otthoni szaunaélményt. A dolog érdekessége az, hogy a szaunaélmény esszenciáját nem a szaunaházon belül, hanem azon kívül, az azt körülvevő természeti környezetben kell keresnünk. Vagyis egy készház ideális társa lehet a szaunaház abban az esetben, ha a megfelelő környezeti kialakítást biztosítani tudjuk hozzá. Kecskemét és környékén viszonylag jó lehetőségeink vannak, hiszen a 700 m2-t meghaladó telkek esetében már kellő terület áll rendelkezésre ahhoz, hogy igényes otthoni különálló szaunaházat alakítsunk ki.

készház szaunával

Ezt követően joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mi az a szaunaház? A szaunaház egy olyan kültérbe épített épület, amelyben a szaunakabinon kívül egyéb helyiségek is helyet kapnak, amelyek jellemzően biztosítják a gyors lehűlést, valamint ezenkívül az elő-, és pihenőteret foglalják magukba. Kecskemét környékén is érvényesülnek a Skandináv térségben lefektetett szaunázási alapelvek, tehát a szaunázás jótékony hatásait csak akkor élvezhetjük, ha megteremtjük a forró gőzből kilépő személyek számára az azonnali lehűtésnek, és a szaunakabinhoz közeli a relaxációnak a feltételeit. Ezenkívül más olyan funkció is helyet kaphat ott, amely hozzájárul az egészség megőrzésének kényelmi fokozásához.

Szaunaház tervezése

Egy készház mellé tartozó szaunakabin, vagy szaunaház terveztetése, építtetése során nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy széles körű szakmai tapasztalattal, és kellő mértékű kreativitással rendelkező dizájnert bízzunk meg a munkával. Azonban a szaunaházak kivitelezése során számos technikai részletre is oda kell figyelni, amelyek közül első helyen emeljük ki a fogadószint kialakításával összefüggő elvárásokat. Ezt követi második helyen a megfelelő szigetelés biztosítása, mivel a cél az, hogy minden évszakban használható legyen a szaunaház. Természetesen a csapadékelvezetésről sem feledkezhetünk meg, és a szellőztetésre is nagy gondot kell fordítani, miközben a szaunakabinon kívül eső, de a szaunaházhoz tartozó egyéb helyiségek fűtéséről is gondoskodnunk kell. Csak egy profi tervező képes arra, hogy az összes részletre kellő mértékű figyelmet fordítson.

A végeredmény azonban minden korábbi fáradtságos munkáért kárpótol, hiszen a készház mellé épített szaunaház hosszú távon nyújt kikapcsolódást, miközben komoly értéknövelő tényező. Azonban a tervezők és a kivitelezők mellett a megrendelőnek is komoly beleszólása van a végeredménybe, már csak azért is, mert a költségek alapvetően őt terhelik. Végül, de nem utolsó sorban említsük még meg a helyszíni adottságokat is, amelyek a szaunaház legapróbb részleteit is befolyásolhatják.

A modern szaunaház Kecskemét és környékén

Nem meglepő módon, a Kecskemét környékén épülő szaunaházak építészetileg a minimál dizájn trendje, és funkcionálisan az autentikus skandináv jegyek uralma alapján épülnek fel. A formavilág mellett a kivitelezés során az anyaghasználat, valamint a választott szaunakályha stílusa is befolyásolja a kedvező végeredményt.

készház szaunával

A szaunakabin tervezésénél alapvető szempont a férőhelyek számával determinált méret. Fontos kritérium a pad magassága és alaprajzi elrendezése, továbbá a kályha helyének meghatározása a kabinon belül. Finnországban a jellegzetes hangulatot teremtő, fatüzelésű kályhák kerülnek a kültéri szaunaházakba és az autentikus kialakítás miatt hasonló kialakítást javasolunk egy új készház mellé felépített magyar verzióban is. Ezzel szemben egy lakásban kialakított szauna általában kisebb helykínálattal rendelkezik, emiatt szinte minden esetben villanyüzemű, amivel nem csak a praktikumot lehet elősegíteni, de könnyebb azokat megfeleltetni a tűzvédelmi előírásoknak is.

A kültéri szaunaházakba – a finn hagyományoktól függetlenül – bármely kályhatípus telepíthető, és a dizájnerek kreativitásának köszönhetően akár ezekben az esetekben is telepíthetünk elektromos szaunakályhát úgy, hogy nem veszítik az autentikus skandináv hangulatból. Ezt első sorban annak köszönhetjük, hogy az úgynevezett oszlopkályák olyan nagy mennyiségű szaunakő befogadására képesek, hogy a technikai funkciókon túlmenően garantálják a stílusos északi élményt is.

Új készház otthoni szaunával – az egyéb stílusjegyek

A kályhákon kívül egyéb kiegészítők is meghatározzák egy szaunaház stílusát. Ilyen lehet a bevezetőben is hangsúlyozott relaxációs helyiség kialakítása, valamint annak berendezése. Ez az a terület, ahol picit hátra lehet hagyni az autentikus kialakítás részleteit és bele lehet csempészni a megrendelő egyedi stílusjegyeit. Ezek visszaköszönhetnek a dekorációs elemekben, de tetten érhetőek akár a pihenőágyak esztétikájában is. Egy kis zölddel szintén fel lehet dobni az enteriőrt, vagyis ne féljünk – megfelelő – növényt keresni a pihenőhelyiségbe. Emellett még nagyon fontos hangulatelem lehet a forró test lehűtését célzó vizes berendezés is. Ez a berendezés lehet egy mennyezetbe épített esőzuhany, vagy egy mozaikcsempés zuhanyozó, de akár beltéri merülőmedencéről, esetleg kültéri merülődézsáról is beszélhetünk. Ezek egyedi alkalmazása, vagy kombinált kialakítása teljes mértékben a megrendelő igényétől függ.

készház szaunával

Összességében elmondhatjuk, hogy egy saját kültéri szaunaház messze túlmutat az egyszerű egészségügyi célú időtöltésen. Ezt annak az egészen komplex relaxációs élménynek köszönheti, amelyet a jelen cikkben gondolatébresztőként felvázolt kialakítás biztosít. Itt érdemes még azt is megemlíteni, hogy

a családi – baráti – üzleti kapcsolatok háromszögében is egészen elképesztő minőségi javulást eredményezhet egy ilyen befektetés.

Emellett azt is érdemes hangsúlyozni, hogy egy szaunaház egyedi igények szerinti kialakítása remekül visszatükrözheti a megrendelőre jellemző markáns stílusjegyeket, és ebben a formában akár az önkifejezés egyik remek eszköze is lehet. Legalábbis erről számolnak be azok a személyek, akik már elkészíttették saját szaunaházukat. A végeredmény szinte minden esetben egy apró építészeti remekmű, amelyet egyedi megoldások tarkítanak és így az egyszerű szaunázást felejthetetlen otthoni wellnessélménnyé varázsolják.