A technológia előrehaladtával már sokkal egyszerűbb kiskapukat találni ahhoz, hogy különböző programok segítségével, építészekhez hasonló minőségben tudjuk házunkat megtervezni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy felesleges 4-5 évet egyetemen eltölteni és a technológia helyettesíteni tudja azt az elméleti és gyakorlati tudást, amivel egy építészmérnök rendelkezik. Ezek a házterv készítő programok jó alapjául szolgálnak a tervezés fázisához, amikor össszeáll bennünk a kép, hogy mekkora és milyen elrendezésű házat szeretnénk. Pont mintha a SIMS felnőtt verzióját használnánk. Talán az a generáció, akinek a SIMS játék neve mond valamit, – a jó pár órát igénybevevő – álomotthon megalkotására mosolyogva emlékszik vissza.

the sims

Ez a gyermekkori “tervezői-tapasztalat” nem csak a jó emlékek felelevenítése végett jöhet most jól, hanem azért is, mert valószínűleg éppen házvásárlás vagy építés előtt állsz és a legújabb programok használatához minden tapasztalat jól jön. Azzal pedig, hogy a cikkünket olvasod, valószínűsíthetjük, hogy szeretnéd elképzeléseidet, ha nem is papírra, de képernyőre vinni és most jöttél rá, hogy lehet nem is olyan ismeretlen dolog annyira egy házterv készítő program. Természetesen a SIMS nevű játékban megépített házunk, semmiben sem hasonlít egy fizetős vagy ingyenes házterv készítő program által létrehozott modellhez. Viszont az biztos, hogy fejlesztette valamilyen szinten a képzelőerőnket és kreativitásunkat.

Házterv készítő program nem csak az építészmérnökök legjobb barátja

Belegondolva elég hihetetlen, hogy nem is olyan rég, ha valaki szeretett volna egy háztervet elkészíttetni, akkor egy hatalmas asztalra, nagyon sok papírra, rengeteg ceruzára, vonalzóra, körzőre és nagyon sok időre volt szüksége. Mindezek mellett, nem ártott majdnem fél évtizedes egyetemi tanulmány, mint leendő építészmérnök. Ám a technológia fejlődésének köszönhetően, napjainkban teljes mértékig elhagyható a tervező asztal és a vele járó temérdeknyi felszerelés, illetve matematikai számítások és a végtelennek tűnő, rajzolással eltöltött idő.

ingyenes házterv készítő program

A számítástechnika fejlődésével, szinte minden tudomány és iparág ugyanúgy fejlődésnek indult. Ennek köszönhetően pedig újabbnál újabb fizetős és ingyenes házterv készítő programok kerültek fejlesztésre. Cikkünkben írunk profiknak, avagy építészeknek és hobbi felhasználóknak ajánlott programokról, illetve online és letölthető, ezen kívül megvásárolható verziókról is. Fontos tudnunk, hogy pár magasabb szintű házterv készítő program futtatása, megkövetel bizonyos számítógépes felszereltséget és tudást. Hiszen léteznek olyan professzionális programok, amiket tervezőirodák mérnökei használnak és segítségével lélegzetelállító 3D-s terveket, majd épületeket tudnak létrehozni. Ezeket a programokat kifejezetten mérnököknek lettek kifejlesztve és CAD (Computer-aided design – számítógépes tervezés) alkalmazásnak neveznek. Ezeknek az alkalmazásoknak a kezelése egy építészetben és CAD alkalmazásokban nem jártas embernek szinte lehetetlen és az áruk pedig minden, de nem pénztárcabarát. Cikkünkben próbáltunk azokra a programokra figyelmet fordítani, amit már alap számítógépes tudással és felszereltséggel, probléma és lefagyás nélkül használni tudunk. Listánkat azokkal az ingyenes programokkal kezdjük, amiket egy kisebb gyakorlás után, már könnyen használni is tudunk.

Felhasználóbarát ingyenes házterv készítő programok

(1) Ikea tervező program – letöltés: [LINK]

Igen, jól olvastad. Az IKEA-ban nem csak bolyongani lehet 2,5 órán keresztül és húsgombócot enni, hanem az általuk kifejlesztett tervező programmal megtervezhetjük házunkat és be is rendezhetjük az Ikea termékeivel. Az ingyenes házterv készítő program megtalálható a honlapjukon, teljes mértékben felhasználóbarát és bármilyen bizalmatlanul is hangzik, hogy IKEA-s program, nem érdemes kihagyni, amennyiben házépítés előtt állunk vagy már elkészült házunkat szeretnénk berendezni.

Ezzel a programmal igazi precizitással, milliméteres pontossággal dolgozhatunk, a kész terv 3D-s formában megtekinthető és ezen felül, a tervezet kinyomtatható a méretekkel és további fontos információval együtt. Természetesen az IKEA nem csak megjelenésében, de marketing stratégiájával is igen fejlett, ezért ha végeztünk a tervezéssel, a program összesíteni tudja nekünk az általunk felhasznált IKEA-s termékeket és azok végösszegét.

(2) HomeStyler – letöltés: [LINK]

Szintén egy felhasználóbarát internetes, ingyenes házterv készítő program, amit akár telefonunkra letöltve is tudunk használni. A program nem csak családi háztervezést támogat, hanem akár apartman vagy irodaház tervezéséhez is kiváló. Szintén milliméteres pontossággal tervezhetünk segítségével és igen nagy részletességgel alakíthatjuk a kívánt tervet.

Beszéljünk akár a padló borításának fajtájáról, színéről vagy arról, hogy hova kerüljön a mama muskátlija. Ez az aprólékosság és grafikai kifinomultság biztosít arról, hogy a végeredmény szemet gyönyörködtető lesz. Ahogy említettük, a program telefonon is elérhető, aminek köszönhetően akárhol folytathatjuk vagy hozzáadhatunk, a már otthon megkezdett ház tervéhez.

(3) Home By Me – letöltés: [LINK]

Ez az alkalmazás egyaránt elérhető online vagy letölthető formában is. Fontos megjegyezni, hogy miután letöltésre került, szükségünk lesz internet hozzáférésre, hogy használni tudjuk a programot. Részben ingyenes csak, mivel ha regisztrálunk a „FREE” használatra, akkor 3 darab tervet és 3 darab realisztikus modellt készíthetünk el vele.

Ezt az ingyenes felhasználófiókunkat természetesen átválthatjuk a későbbiekben fizetősre, amivel már jóval több tervet készíthetünk el és többféle realisztikus modell közül választhatunk. Maga a program felhasználóbarát, kezelése könnyű és átlátható. Kitűnő és milliméter pontos látványterveket lehet vele készíteni és a grafikai adottságainak köszönhetően a végeredmény rendkívül valósághű. Mindezek mellet, a program felkínál egy olyan lehetőséget a felhasználóknak, hogy elmentett terveiket megoszthatják a többi alkalmazás használójával, ennek köszönhetően elég nehéz kimerülni az ötletekből.

(4) SmartDraw – letöltés: [LINK]

A SmartDraw is kínál egyaránt ingyenes és fizetős lehetőségeket új felhasználóiknak, akik házterv készítő program keresésében vannak. Természetesen, mint minden egyes programnál, itt is az ingyenes verzió egy kicsit kevesebb lehetőséget kínál tervezés terén, mint a fizetős változat. Amit érdemes tudni erről az alkalmazásról, hogy kezelése nagyon egyszerű és mindezek mellett letölthető Android és IOS készülékekre is.

Ezzel a programmal komplett terveket készíthetünk, melyekhez diagramokat, folyamat ábrákat és határidőket is csatolhatunk. Az elkészített és mentett terveket különböző formátumokba lehet exportálni vagy csak egyszerűen kinyomtatni.

(5) RoomSketcher – letöltés: [LINK]

Ez a program nemcsak egy alaprajz tervező program, hanem virtuális lakberendezésre is egyaránt használható. Ingyenes verziójával korlátlan ideig tervezhetünk, ámbár lakberendezés funkciója csak korlátozott mértékben használható. Alaprajzot milliméter pontossággal lehet elkészíteni, amit a későbbiekben exportálni vagy nyomtatni is lehet.

Emellett a kész alaprajzra 2D illetve 3D-ben is lehet lakberendezni, aminek részletessége szinte ámulatba ejtő, hiszen a szőnyegek mintája és fajtája is kiválasztható. Másik érdekes funkciója az alkalmazásnak a „Walkthrough” ami azt jelenti, hogy a már elkészült és berendezett modellt, körbejárhatjuk 3D-ben, mintha mi saját magunk sétálnánk, az általunk pár perce vagy órája tervezett szobában, lakásban.

(6) SketchUp – letöltés: [LINK]

Ez a program már jóval komplexebb, felhasználása több gyakorlást igényel, viszont a tervezést ezred milliméter pontossággal lehet elkészíteni és a programnak saját online fóruma van, ahol a felhasználók egymás között tudják megvitatni a problémákat vagy esetleg egymásnak jobbnál jobb ötletet adni.

Ahogy említettük, ez egy jóval összetettebb szoftver, ezért is hoztak létre hozzá „tutorial” videókat, hogy segítsék a program gyorsabb megismerését és elsajátítását a felhasználók részére. A programnak létezik fizetős és ingyenes változata is. A fizetős változat inkább már építészeknek ajánlott, hiszen olyan opciókat kínál fel, mint CAD fájlok import és exportálása.

(7) SweetHome 3D – letöltés: [LINK]

Ez a program létezik online és letölthető verzióban is, és ami igen nagy segítség sokaknak, hogy magyar nyelven is elérhető, így nem kell az angol szakszavak fordításával bajlódni. Felhasználóbarát alkalmazás, szimpla milliméter pontosságú alaprajzok készítésétől, az igen aprólékos és részletes tervezésig bezárólag, szinte zavarba ejtő részletességig tervezhetjük benne álmaink házát.

Ezen pedig azt értjük, hogy például ha garázst is tervezünk a házunkhoz, akkor még azt is kiválaszthatjuk, hogy milyen színű és márkájú kocsi álljon a bejárón és hogy milyen fajta virág legyen az étkezőasztalon. A tervezés befejeztével, modellünk kinyomtatható vagy PDF fájlként exportálható.

(8) Space Designer 3D – letöltés: [LINK]

Ha olyan programot keresel, ami teljes mértékig online és tökéletes egy ház tervezéséhez, akkor ezzel a szoftverrel meg is találtad. Összességében csak egy regisztrációra van szükség, hogy létrehozd saját felhasználói fiókodat. A program segítségével a ház alapjától kezdve, pincén át, a tetőszerkezetig mindent megtervezhetsz milliméteres pontossággal.

A szobák berendezése is lehetséges a programba beépített funkciónak köszönhetően. Nem is akármilyen részletességgel, hiszen például ha csak bútorokat nézzük, akkor több mint 5000 különböző fajtából választhatunk. Kevés program képes arra, amire ez az ingyenes házterv készítő program. Például a végleges modellre egy realisztikus természetes fényt tud kivetíteni, egyszerűbb szóval élve a nap sugarait, aminél akár a napfény beesési szögét is beállíthatjuk napszaknak megfelelően.

A konklúzió, avagy melyik programot mire használjuk

Ezzel nagyjából a végére is értünk a felhasználóbarát fizetős és ingyenes házterv készítő program listájának. Mint ahogyan azt a felsorolásból is láthatod, elég sokfajta program közül lehet választani, attól függően, hogy milyen szinten és mire is szeretnénk használni a szoftvert. Természetesen ezt a listát lehetne még bővíteni, beleérve körülbelül plusz félszáz különböző programot. Mi a Házvadászok csapatával szerettük volna kicsit megkönnyíteni a választás folyamatát, hogy neked csakis a legjobbak közül kelljen választanod. Ezt a választást szeretnénk még egy kicsit leegyszerűsíteni, hiszen tudjuk, hogy a háztervezés alapjában véve egy stresszel jár folyamat, ezért itt egy kis összegzés, ami segítségével könnyebben tudod majd megtalálni a számodra legmegfelelőbb házterv készítő programot.

Amennyiben a legegyszerűbb és legjobban legfelhasználóbarát alkalmazást keresed, akkor a Sweet Home 3D-t ajánljuk neked. A legjobb online program amivel dolgozni tudsz, pedig a Space Designer 3D, ha pedig olyan programot keresel, amivel könnyen tudsz akár a telefonodon is folytatni a ház tervezését, akkor a HomeStyler alkalmazás a neked való. Végezetül pedig teljességében a legrészletesebb és a legtökéletesebb program egy ház tervezéséhez, a SketchUp. Ezzel a programmal komplex, grafikailag káprázatos terveket tudsz elkészíteni. Többek között mi is ezt használjuk házterveink elkészítésénél.