Az adásvételi szerződés költségei

Az ingatlan-nyilvántartási eljárás lefolytatásához és az okiratok ellenjegyzéséhez ügyvédre (vagy közjegyzőre) lesz szükségünk. Ezt a jogszabályi kötelezettséget egyetlen ingatlanügylet esetében sem lehet megkerülni, emiatt az ügyvédi munkadíjjal költsége biztos, hogy felmerül. Ennek a tételnek az elszámolása megegyezés kérdése, de a gyakorlati tapasztalataim alapján az adásvételi szerződést a vevő által megbízott ügyvéd készíti elő és így ennek díja is őt terheli. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az eladó ne konzultálhatna az általa megbízott ügyvéddel az adásvételi szerződéssel kapcsolatban. Ennek a konzultációnak / szerződéselőkészítésnek a költségeit érdemes belekalkulálni a tranzakció eladói oldaláról felmerülő költségkeretébe (70 – 150 eFt). 

ingatlanjogász Kecskemét banner

Fontos! Ingatlankérdésben csak ingatlanjogra specializálódott ügyvéd szavára adhatunk. Gondoljunk csak bele: egy asztmával küzdő beteg sem sebészt keres a tüdőproblémájára, tehát egy ingatlan adásvételi szerződést sem célszerű egy válóperes ügyvéddel megiratni / véleményeztetni. 

Az energetikai tanúsítvány költségei

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján energetikai tanúsítványra van szükség: új épület vagy; meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás) eladása, vagy egy évet meghaladó bérbeadása esetén.

energetikai tanúsítvány készítése

Az energetikai tanúsítvány elkészítésében is segíthet a Házvadászok csapata. Ebben az esetben a költségek az alábbiak szerint alakulnak:

160 m2 alatt – 22.047 Ft + ÁFA

160 m2 felett – 25.197 Ft + ÁFA

Az adó és illetékfizetési kötelezettségek

A tényállás viszonylag egyszerű: amíg egy ingatlan értékesítését követően adót, addig egy ingatlan vásárlását követően vagyonszerzési illetéket kell megfizetni. Ez alapesetben azt jelenti, hogy egy ingatlan eladásával egybekötött lakásvásárlás hétszámjegyű összeggel kurtítja meg az adott személy számláját. A jó hír viszont az, hogy az alábbi esetekben csökkenteni tudjuk az adó/illetékfizetési kötelezettségeinket:

Amennyiben a lakóingatlan vásárlását megelőző három évben értékesítettünk lakóingatlant, akkor cserét pótló illetékkedvezményt kérhetünk. Nagyon fontos, hogy ezt a kérelmet már az adásvételi szerződésbe is bele kell építenünk! Ebben az esetben a megvásárolt ingatlan értékéből le kell vonni az eladótt ingatlan értékét, és csak a kettő különbözete után kell vagyonszerzési illetéket fizetni. A példa kedvéért tegyük fel, hogy 40 MFt-ért vásárolunk egy házat és 30 MFt-ért értékesítsjük a korábban használt lakóingatlant. Ilyenkor csak 10 MFt után kell megfizetnünk a 4%-os vagyonszerzési illetéket, tehát 1,6 MFt helyett csak 400 eFt-ot kell befizetni a közösbe. 

ingatlan adó és illeték

A 25. életévét be nem tölött első lakásvásárlókat is megilleti egyfajta illetékkedvezmény, de ezt csak abban az esetben lehet igénybe venni, ha a vevőnek korábban nem volt a tulajdonában lakóingatlan és a megvásárolni kívánt lakás értéke max. 15 MFt. Ebben az esetben a vásárlót 50% illetékkedvezmény illeti meg, vagyis a max. érték kihasználása esetén 600 eFt helyett csak 300 eFt vagyonszerzési illetéket kell megfizenti. 

Illetékmentesség – a CSOK-os ingatlanok vásárlása után

2021.01.01. napjától kezdve a családosoknak vagy családot tervezőknek Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel vásárolt ingatlan esetén nem kell illetéket fizetni az új építésű vagy használt ingatlanok esetében, így a vagyonszerzési illeték, ami az ingatlan vételárának 4 %-a, a családok zsebében maradhat. Amennyiben a vállalt gyermek nem születik meg és emiatt a CSOK-os kedvezményt vissza kell fizetni, az illeték kiszabásáról a NAV fog intézkedni. Abban az esetben viszont, ha a CSOK-ot felvevő egészségügyi okok miatt nem képes teljesíteni a gyermekvállalási feltételt, nem kell az illetéket visszafizetni.

Nem kell illetéket fizetni az alábbi esetekben

  • a megvásárolt lakóingatlan olcsóbb, mint az amit a vagyonszerzést megelőző 3 évben értékesítettünk;
  • egyenesági rokonok között zajlik le az ingatlanügylet;
  • építési telek vásárlása esetén, ha azon 4 éven belül lakóingatlan épül;
  • új lakóingatlan vásárlása esetén max. 15 MFt-ig;
  • az ingatlant a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) keretén belül vásároltuk
  • önkormányzati lakás megvásárlása esetén.