A tető építés, a házépítés meghatározó lépése és egyben a házunk szerkezetének egyik legfontosabb eleme, amely a fő védelmet jelenti a különböző környezeti hatásokkal szemben. Mára a különböző tető fajták azonban nem csak a védelemért felelősek, hanem házunk külső megjelenésénél is igen fontos szereppel bírnak. A modern kor előrehaladtával egyre több design közül válogathatunk, amikor az álmaink otthonának megtervezésénél elérünk a különböző tető fajták kiválasztásához. A tetőket meredekségük, vagyis hajlásszög alapján két csoportba sorolhatók:

A lapostető formai szempontból egyszerűen megkülönböztethető, mivel közel vízszintes tetősíkok alkotják – dőlésszöge 2-3 fok közöttire tehető, de akár egy 8 fokos tető is idesorolható, ezt a szöget pedig a horizonthoz viszonyítjuk. Ez a dőlésszög még éppen elégséges a csapadék elszállításához, de mivel ez a tetőtípus szinte alig lejt, ezért a felületükön könnyebben gyűlik össze a csapadék, a hó és a különböző törmelékek, így ez a tetőszerkezet gyakoribb takarítást és gondos karbantartást igényel.

lapos tető

Ezért az ilyen tetők használata magánházak építésénél viszonylag ritkábban fordul elő. Azonban fontos megemlíteni a lapostetők egyik legfontosabb pozitív tulajdonságát is, ami leginkább az építőanyag megtakarításánál figyelhető meg és ezzel egyidejűleg rövidebb munkafolyamatot is jelent, az ezen típusú tetők kivitelezése.

A magastető formái, azaz fedélidomai azonban többfélék lehetnek, köszönhetően annak, hogy dőlésszöge 10 fok vagy annál is nagyobb lehet: sátortető; nyeregtető; félnyeregtető; kontytető; csonka kontytető; oromzatos kontytető; manzárdtető; toronytető; kúptető; kupolatető. A magastetőket két fő részre lehet bontani: fedő és tartószerkezetre. A két részt nem véletlenül nevezték el így, hiszen a tartószerkezet felelős a fedés tartásáért.

magastető

Ezen felül a kialakítása alapvetően meghatározza a tető formai jellegét. A fedés vagy a tartószerkezet elhelyezése a tartószerkezet tető síkján történik meg, ezzel óvva az alatta elhelyezkedő padlásteret, valamint a ház tereit a külső környezeti behatásoktól, mint például a csapadék, a szél és a napfény.

A tetőszerkezetek alapanyaga nem változott, napjainkban is ugyanazt használják mint akár évezredekkel ezelőtt, ami nem más mint a fa. Ennek köszönhetően azok az országok, amelyeknek felszíne fában, avagy erdős övezetekben szegény, az építőipar bizony nehézségekkel néz szembe. Hazánk éghajlati fekvésének és természeti adottságainak köszönhetően, a szerencsésebb országok közé tartozik. Természetesen a kor előrehaladtával elkezdték helyettesíteni a fát acéllal, alumíniummal vagy akár vasbetonnal is.

acélszerkezetes tető

Azonban az előbb említett anyagok tulajdonságaiknak és költségvonzatuknak köszönhetően nem minden esetben tudtak építkezési alternatívát nyújtani, egy generálkivitelezés során. Fontos megemlítenünk, hogy a mai modern tető fajták általában szeglemezes kötésű szerkezettel rendelkeznek. Ez a módszer azt jelenti, hogy a hagyományos csavaros-ékes rögzítés helyett, kemény acélból legyártott szeglemezek fogják össze a tetőszerkezet elemeit. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy a szakembereknek csak össze kell szerelniük az előre legyártott tető elemeket, tehát lényegében a generálkivitelezés helyszínén csak a végső összeszerelést kell elvégezniük. Kecskeméten és környékén leginkább a magastetős építkezés az elterjedtebb, amit jól is tükröznek a kertvárosi övezetben épült családi házak tetőinek fajtái. Amellett, hogy ez az egyik legrégebbi tetőtípus, az épület felépítése is könnyebb ezzel a kialakítással, hiszen a építőiparban dolgozók jókora tapasztalatot szereztek a tető építés cseppet sem könnyű munkálataiban.

A ház felépítésekor különös figyelmet kell fordítani a tető építésére, hiszen maga a építési technológia nem csak a házaknál, de a tetőknél is számít. Könnyűszerkezetes födém vs betonfödém című cikkünkben már részleteztük a födémmel kapcsolatban, hogy milyen technológiák közül választhatunk. Ahogyan abban a cikkünkben is említettük, egy-egy tetőszerkezet kiválasztásánál jó ha több mindent figyelembe veszünk. Például a 2021 januárjától elérhető Többgenerációs CSOK-ot csak bizonyos tetőszerkezetek beépítésénél tudjuk igénybe venni, úgy, hogy az ne járjon otthonunk teljes struktúrájának újratervezésével. Amennyiben szükségünk lenne egy padlástérre, akkor válasszuk a manzárd tetőt, amely kétszintes és lejtős vonalú. A tetőtéri tető nagyon praktikus, emellett jól reagálnak a különféle terhelésekre, beleértve a szélterhelést is. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy ezt a fajta tető nem olyan könnyű telepíteni, mivel sokkal több építőanyagot igényel, és egy kész szakembergárdára van szükség ahhoz, hogy mindent pontosan, a szakkönyveknek megfelelően végezhessenek el. Nagyon sokan nem tudják, hogy milyen anyagot kell választani a tető építés során, milyen design vagy típus illik legjobban a házhoz, és itt nem csak külső szempontokra gondolunk.

Miért is olyan fontos a tető?

A modern tetőfedő anyagoknak köszönhetően – amik közé tartozik az égetett agyagcserép, vagy a betoncserép, ezen belül víztaszító anyaggal impregnált és festékkel felületkezelt változatok – csökken a cserepek vízfelvétele, ami elősegíti azok fagyállóságát. Ezzel el is értünk a tetők egyik legfontosabb feladatához, a nedvesség, azaz csapadék felfogásához. Régiónkban évszaktól függő a csapadékterhelés, ezért megkülönböztethetünk esőt, jégesőt és havat. Egy jól kivitelezett tető teljes mértékben meggátolja ezek bejutását a szerkezet alá és a használati terekbe. Ezáltal a hajlásszög valamint a szigetelés / fedés anyagától függően vízhatlan vagy vízzáró védelmet biztosít. A csapadékvíz elleni szigetelések csakis vízhatlan kialakítással rendelkezhetnek, vagyis a kivitelezőnek a nedvesség teljes kizárását kell elérnie. A kis vagy nagyelemes fedések biztosítják a vízzáró védelmet és a fedés belső oldalán elpárolgásra képes csekély mennyiségű csapadékot enged csak át.

Ennyi háttérinformáció ismertetése után ismerkedjünk meg részletesebben, magukkal a tetőtípusokkal is.

A sátortető

A sátortető egy négy vagy öt háromszög alakú tetősíkkal határolt tető, ami egy tetőcsúccsal rendelkezik. Ez a tetőidom általában négyszög, vagy sokszög alakú alaprajz fölé épül. Koncepciója igen egyszerű és valószínűleg ennek is köszönheti népszerűségét. Ez a tetőfajta piramis alakú, ami úgy jön létre, hogy négy azonos területű, háromszög alaprajzú tetőrész kerül összeillesztésre.

sátortető

Az ereszvonal itt is egy magasságban fut össze. Hazánkban leggyakrabban kertvárosokban épült házaknál találkozhatunk ezzel a tetőszerkezettel. Fénykorát 1960 és 1970 között élte, ezért is gyakori látvány országunkat járva. Napjainkban a hajlásszög alacsonyabb lett és gyakran párosítják szeglemezes tetőszerkezettel, amit a mindennapi életben mediterrán stílusú tetőnek nevezünk. Negatívumai közé tartozik, hogy ezek a tető fajták nem a pénztárcabarát típusok közé tartoznak, és emellett a kivitelezésük még rendkívül munkaigényes is.

A nyeregtető

Egyik legrégebbi és egyben legegyszerűbb tetőidom a nyeregtető. Általában eltérő vagy két azonos hajlásszögű tetősíkkal határolt tető, aminek végei oromfallal zárulnak. Leggyakrabban téglalap alapú alaprajz fölé épül.

nyeregtető

Az előzőekhez hasonlóan közkedvelt tetőszerkezet, klasszikus megoldásnak számít, melyek felépítésüket tekintve két tetőelemből állnak össze. Leegyszerűsítve, a nyeregtetők idézik meg leginkább a klasszikusnak mondható házikó formát,hiszen a tető csak két oldalból áll össze és a gerincnél kapcsolódnak.

A félnyeregtető

A félnyeregtető egy megfelezett nyeregtető, a gerincvonal mentén. Egy tűzfallal és egyetlen tetősíkkal rendelkezik és a végein oromfalakkal határolt. Ez a típust a nyeregtetőhöz hasonlóan nem túl munkaigényes, és további plusz pontként gazdaságosan kivitelezhető.

félnyeregtető

Ezen felül itt a legalacsonyabb az esélye a beázásnak és a hibázásnak. Általában 7-30° közé esik a hajlásszöge.

A kontyolt tető

A kontyolt tető, vagy köznapi használatban kontytető egy olyan nyeregtető, melynek az oromfal felőli végeit háromszög alakú tetősíkokkal zárják le. A kontytetőből is többféle változat létezik, például a csonka kontytető esetén a kontyolt tetőrész nem teljes tetőmagasságú és a háromszög alakú lezáró tetősíkok eresz­vonala is magasabban helyezkedik el és alatta oromfal határolja.

kontyolt tető

A kontytető tekinthető a nyeregtető és a sátortető keresztezésének és jellemzően a kontytető képezi az összetett tetőszerkezetek alapját is. A kontyolt tető azonos hajlásszögű tetősíkokból áll, ami egyébként a sátortető egyik típusváltozata. Ezek a tetősíkok a gerincnél illetve az élgerincnél metszik el egymást. Másik jellegzetessége, hogy az ereszvonallal végig egy magasságban fut. A nyeregtetővel ellentétben kivitelezése kifejezetten munkaigényes, emiatt nem is annyira gazdaságos.

A manzárdtető

A manzárdtető egy olyan nyereg- illetve konytető, ami tört felületű tetősíkokkal határolt. Régebben alkalmazták a hatékonyabb helykihasználásnál tetőtér beépítésére.

manzárdtető

Ez a fajta tetőtípus speciális alakú. Franciaországból származik, lényege, hogy a tető négy lejtőből áll össze, melyből két-két rész helyezkedik el a ház, különböző két oldalán. Mindkét lejtőpárnak az alsó lejtői a meredekebbek.

A toronytető, a kúptető és a kupolatető

Ezekkel az összetett tetőszerkezetekkel találkozni a legritkábban magánépületeken. Jellemzően egy nagyobb, összetett tetőszerkezet egy részét képezik és ritka, hogy önmagukban álljanak, Ezzel a tetőszerkezettel egyébként leginkább templomtornyok tetején találkozhatunk.

toronytető

A toronytető, egy nagy magasságú sátortető. A tető magassága legalább a 2-3-szorosa a tető szélességi méretének. A kúptető kör alaprajzú sátortető. Végezetül a kupolatető pedig egy kör vagy sokszög alaprajzú, íves felületű sátortető.

Összetett tetőforma

Az összetett tetőformáknál a fedélidomok együttes alkalmazásaként is származtathatók. Ezek a tető fajták közé tartozik például a több egymásba épített nyeregtető áthatásánál, vagy a sátortető szerkezetnél találkozhatunk ezzel a tetőformával. A tetőidom összetettségét elsősorban az alaprajz geometriája határozza meg és az arra illeszthető összetett szerkesztés.

A zöld tető

A zöld tető kivitelezésénél a legideálisabb tető fajták közé tartozik a lapostető, de már a néhány fokkal lejtősebb tető típusok is alkalmasak lehetnek növényesítésre. Szerencsés esetben már az épület tervezésekor figyelembe veszik a födém teherbírását egy, a későbbiekben akár önerőből kialakított zöldtetőre. Amennyiben a házépítés befejeztével a zöld tető építése ránk marad, szerencsére már rengeteg elérhető forrás könnyítheti meg dolgunkat.

zöldtető

A zöld tetőnél a nevéből eredően a tetőt természetes talaj, vagyis zöld növényzet borítja. Ezek a zöld felületek jelentős ökológiai jelentőséggel bírnak, mint például a csapadékvíz visszatartása, a csatornahálózat tehermentesítése, a természetes vízkörforgás fenntartása, a mikroklíma javítása, vagy a károsanyag elnyelő képesség biztosítása. Az zöld tető ökonómiai előnyei sem elhanyagolhatóak egy házépítés során, hiszen ezzel a tető fajtával a csatornadíj költségét is csökkenthetjük, míg az otthonunk hőszigetelő képességét fokozhatjuk, ezáltal energiamegtakarításban is kimagasló. Ez a tető azonban hatalmas odafigyelést igényel a házépítés vagy a tető építés során, ugyanis a szellőzéssel kapcsolatos nehézségeket egy speciális szellőző tömítés segítségével kell megoldani. Ez a tömítés nemcsak a növény gyökereinek növekedését korlátozza, hanem a víz élettartamának megőrzését is és a gyökérrendszer levegőztetését. A zöldtető a mai napig igazán egyedi jelenség hazánkban, még úgyis, hogy az ehhez a tető fajtához szükséges lapostető népszerűsége évről évre nő.

Hogyan válasszuk ki a számunkra legideálisabb tetőt?

A tető fajták kiválasztásánál figyelembe kell venni a tartószerkezet terhelését, az anyag praktikusságát és annak tartósságát is. Ezen felül figyelembe kell venni az ország éghajlati adottságait és a pénzügyi lehetőségeinket is, hiszen az anyagköltség igen meghatározó szerepet játszik egy generálkivitelezés során. A gyártó által kínált jótállási idő is fontos, ezen felül fontos minőségi anyaggal dolgozni, hiszen a tető időtállóságát nagy mértékben befolyásolja.

Amennyiben további segítségre lenne szükséged a tető építés előtt a Házvadászok csapata készséggel áll rendelkezésedre.