Amennyiben a CSOK igényléshez lenne szükséged egy kis segítségre, azon belül pedig a CSOK OEP igazolás online igénylésére ügyfélkapun keresztül, ezt a cikket neked ajánljuk. Kevés olyan ember él ma Magyarországon aki ne hallott volna a kormány egyik legkedveltebb családokat segítő programjáról a CSOK-ról, azaz családi otthonteremtési kedvezményről. A CSOK ugyan nem egy új találmánya a kormánynak, ugyanis évtizedekkel ezelőtt már ismert volt egy ilyen kezdeményezés a családok számára csak akkor még szocpol néven futott. Ám ez a modern kori szocpol jóval bonyolultabb és hosszadalmasabb ügyintézést követel meg mint elődje, aminek megkönnyítésére született meg ez a cikkünk, amelynek főszereplője a CSOK OEP igazolás online módon történő igénylése.

 Mi az OEP igazolás?

A családok otthonteremtési kedvezményeinek igényléséhez szükséges biztosítási jogviszonyt igazoló Hatósági Bizonyítvány.

Mikor van szükségünk CSOK OEP igazolás online módon történő igénylésére? 

  • az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásnál, adó-visszatérítési támogatásnál, CSOK-nál, vagy otthonteremtési kamattámogatásnál
  • használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény
  • a preferált kistelepüléseken igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény („falusi CSOK”) és többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásánál
  • a preferált kistelepüléseken legalább három gyermek után, használt lakás vásárlásával egybekötött bővítésére, és/vagy korszerűsítésére igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény és többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásánál

OEP igazolás igénylésének online felületrn történő ügyintézésének menete

1. lépésként, a cikkünkhöz csatolt OEP igazoláshoz szükséges IGÉNYLŐLAP kinyomtatását követően “hatósági bizonyítványt kérő adatai” mezők kitöltésére van szükség. Ahogyan arra az igénylőlap is felhívja a figyelmet a “hatósági bizonyítványt kérő adatai” mezőkön kívül a többi mezőt a hivatal tölti ki.

Ezt követően 2.lépésként a kitöltött dokumentumot be kell scannelni, vagy köszönhetően az okos telefonok kiváló minőségű kameráinak le is fotózhatjuk, majd csatolva, online a területileg illetékes Kormányhivatalnak kell eljuttatni.

Ezt követően 3. lépésnél az OEP igazolás igénylésének online felületének menete következik, melyet az epapir.gov.hu oldalt böngésző megnyitásával kezdünk, amit akár IDE kattintva is elérhetsz. Ahhoz, hogy az OEP igazolást ügyfélkapun keresztül meg tudjuk igényelni elengedhetetlen, hogy legyen ügyfélkapus regisztrációnk.

Az ügyfélkapus ügyéntézéssel kapcsolatban egy dologra biztosan számíthatunk, az pedig a hosszú betöltési idő, így jobb ha megbarátkozunk az „átirányítás folyamatban” felirattal. Miután átvészeltük – sokszor az internetünk sebességétől független betöltési idő lassúságát -, jöhetnek az  CSOK OEP igazolás online igénylésének lépései:

 4. lépés: kattints a “Bejelentkezés” gombra.

 CSOK OEP igazolás online letöltéshez

5. lépés: azonosítsd magad, azaz lépj be az Ügyfélkapus azonosítódat megadva.

6. lépés: az “új levél írása” menüpontban válasszd ki az alábbiakat:

  • Témacsoport: ahol a legördülő felületen a „Kormányhivatali ügyek” opciót  választjuk ki.
  • Ügytípus: ahol a legördülő felületen a „Egészségbiztosítási pénztári feladatok” opciót választjuk ki.
  • Címzett: ahol a legördülő felületen az adott megyeszékhely szerinti járási hivatalt kell kiválasztani, vagy Budapest esetén a XIII. kerületit, ahova az állandó lakcímünk szól.
  • Hivatkozási szám: ezt a menüpontot csak akkor kell kitölteni, amennyiben hiánypótlást kapunk.
  • Levél tárgya: Írjuk be az adott igazolás nevét jelen esetben: „CSOK igényléséhez szükséges biztosítási jogviszonyt igazoló Hatósági Bizonyítvány kiállítása”.
  • Levél szövege:

„Tisztelt Cím! A mellékelt kérelem alapján, a CSOK igényléséhez kérném a társadalombiztosítási jogviszonyomat igazoló Hatósági Bizonyítvány kiállítását és megküldését. Kérem az elektronikusan hitelesített példányát az igazolásomnak küldjék el részemre az ügyfélkapu tárhelyre is. Tisztelettel: „ 

Amennyiben kérjük az ügyfélkapus tárhelyünkre való feltöltést, úgy nem csak postai úton kapjuk meg az igazolást, ami akár egy jóval gyorsabb ügyintézést is eredményezhet.

7. lépés: A “Tovább a csatolmányokhoz” gomb megnyomásával töltsük fel a „2. lépés” során bescannelt/fotózott, majd kitöltött Igénylőlapot.

8. lépés: küldjük be a nyomtatványt elektronikusan az illetékes hivatalnak. Mindezek után pedig várhatjuk a dokumentumot.

Reméljük sikerült érhetőbbé tennünk az ügyfélkapus ügyintézést, és cikkünk hasznosnak bizonyult. Amennyiben a CSOK és hitelügyintézés kapcsán segítségre lenne szükséged, akkor a legjobb helyen jársz, ugyanis a Házvadászok csapata amellett, hogy díjmentesen nyújt segítséget, szinte az összes pénzintézettel is kapcsolatban áll, így a legkedvezőbb, személyre szabott ajánlatokat tudjuk Neked biztosítani. Ezen kívül díjmentes segítséget nyújtunk a babaváró támogatás igénylésével kapcsolatban is.