A most terítékre kerülő cikkünkben a ’hogyan adjam el a lakásomat Kecskeméten?’ c. témakört fogjuk kivesézni. Azt már most előre vetíthetjük, hogy az adásvétel folyamata lehet hosszú és körülményes, de vannak olyan esetek is, amikor meglepően gyorsan nyélbe lehet ütni az üzletet. Ennél fogva az alább bemutatásra kerülő folyamat csak általánosságokat tud megfogalmazni, egyben gondolatébresztőként segíthet ez eladók számára szándékaik tisztázásában.

Előkészületek

Először is annak a gondolatnak kell megfogannia, hogy Kecskemét és környékén értékesíteni kívánjuk az ingatlanunkat. Egy ilyen súlyú döntést azonban célszerű néhány napig érlelni, miközben az eladás mellett és ellen szóló érveket rangsoroljuk. Erre azért van szükség, mert minél inkább kerül előrehaladott állapotba az értékesítés, annál nehezebb (és anyagilag megterhelőbb) az adásvétel folyamatából kitáncolni. Az eladó lakás kapcsán viszont van egy nagyon fontos kérdés, amit rögtön a legelején le kell tisztázni: mennyire sürget az idő? Vagyis, milyen gyorsan kell eladnom az ingatlanomat? Ahogy azt a további pontokban is látni fogjuk, a válaszra adott kérdéstől függően nagyban változhat a lehetséges alku célpontját kínáló ingatlanár.

Eladó lakás Kecskemét – jöhetnek az érdeklődők?

Miután elkönyveltük a komoly eladási szándékot, már jöhetnek is az érdeklődők? Erre a kérdésre a válasz igen és nem, de főleg nem. Ennek magyarázata pofonegyszerű: formába kell hozni az ingatlant és meg kell találni a megfelelő értékesítési felületeket. Kicsit olyan ez, mint a strandszezon: a végeredményt szem előtt tartva jobb bedurrantani a beach body-t és megkeresni a legjobb strandot, mint a lakótelepi panelből karantén-testtel lesétálni a legközelebbi strandra. Kecskemét környéki eladó lakás kapcsán már más cikkünkben részletesen kifejtettük, hogy mire érdemes odafigyelni, de főbb pontokat itt is hangsúlyozni kell: tisztaság, rend, jó ingatlanfotók és videók, informatív leírás, profi hirdetés.

A digitális társadalom vívmányainak eredményeként ezeket soha nem volt olyan egyszerű elkészíteni, mint manapság – ez azonban nem azt jelenti, hogy minden eladó egyben kiváltaná az ingatlanközvetítői szolgáltatást. Noha sok baráti beszélgetés tárgyát képezi, hogy az utóbbinak, vagyis az ingatlanközvetítői szolgáltatásnak van-e valódi értéke, de a gyakorlati tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy sokkal jobban érvényesülnek a piacon azok az eladói érdekek, amelyeket egy ingatlanközvetítő támogat.

Eladó lakás Kecskemét – akkor végre jöhetnek az érdeklődők?

A válasz továbbra is igen és nem, de most már kiegyenlítettebb a verseny. A jó fotókkal, videóval, leírással elkészített profi hirdetés több potenciális vásárlóhoz juthat el, de célszerű eladói / értékesítői oldalról felvértezni magunkat a megfelelő tudással. Tudás alatt az eladó lakás kapcsán felmerülő kérdéseket értjük, így a ’mikori építés?’-től kezdve, a ’mennyi szokott lenni télen a rezsi?’ kérdésen át, a ’milyenek a szomszédok?’ topikkal bezárólag még számos más téma felmerülhet. A legjobb az, ha megpróbáljuk a vásárló szemüvegén keresztül vizsgálni az ingatlant és így felkészülni a potenciális kérdésekre. Ezen a területen is nagy segítséget jelenthet a professzionális ingatlanközvetítő támogatása.

Most már ugye tényleg jöhetnek az érdeklődők?

Igen. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy nem arra törekszünk, hogy minél több érdeklődő nézze meg az ingatlant, hanem arra, hogy akik személyesen is megtekintik az eladó lakás minden porcikáját, azok valódi vásárlási szándékkal érkezzenek, és ne turistáskodjanak. Az utóbbi jelenség, vagyis az ’ingatlantursita’ csak az eladó idejét rabolja, rosszabb esetben egy komoly szándékkal érkező személy elől foglalja a mindennél értékesebb megtekintési időt. Ezt a jelenséget elkerülhetjük, ha professzionális ingatlanközvetítő segítségét kérjük, aki a legjobb esetben direkt csatornán keresztül ki tudja ajánlani az adott lakást.

Eladó lakás Kecskemét – alku tárgya

A komoly vásárlói szándékkal érkező érdeklődő jó eséllyel ajánlatot fog tenni az adott ingatlanra. Az esetek döntő többségében két forgatókönyv valósul meg: (1) alku nélkül a meghirdetett árat kínálja, vagy (2) annál kevesebbet. Az első esetben túl sok mindent nem kell fontolgatni, hiszen az eladó részéről megjelölt összegről van szó, de a második verzió – az alku mértékétől függően – vizsgálat tárgyát kell, hogy képezze. Itt érdemes még az eladó ingatlan árával kapcsolatban egy gondolatra kitérni:

eladni akarjuk az ingatlant, vagy árulni?

Az utóbbi esetben áron felül visszük a piacra a házat, és ezt a labdát lassabban fogják elkapni a vevő oldalon. Ezzel szemben az előbbi forgatókönyv során, árban vagy áron alul kerül a piacra az ingatlan, és erre jóval gyorsabban reagálnak majd az érdeklődők is. Ezzel a kitérővel csak azt akartuk hangsúlyozni, hogy az ár meghatározása talán a legfontosabb mérföldkő az eladó részéről. Az árat viszont az eladó lakás fizikai jellemzőin túl számos egyéb nehezen megfogható, sokkal személyesebb jellegű tényező is befolyásolhatja. Emiatt lehet az, hogy a szomszéd házát egy hete megvették X-ért, de az enyémre csak X-1 körüli ajánlatok érkeznek. Minden ingatlan ára egyedi, hiába beszélünk akár két ránézésre teljesen ugyanolyan lakótelepi panellakásról. Az optimális ár meghatározásában pedig ismét nagy segítségünkre lehet egy professzionális ingatlanközvetítő.

Adminisztráció

Viszonylag egyszerű az ingatlan adásvétel adminisztratív útvesztőjében eltévedni, hiszen több törvény, azok módosítása és értelmezése, valamint számos egyéb jogszabály különböző pontjaival kell tisztában lenni a szerződéskötéskor. Vagyis ebben a pontban komolyan felértékelődik az ingatlanjogra specializálódott ügyvédi irodák szerepe, akik hosszú évek tapasztalatával a hátuk mögött elejét vehetik a későbbi vitás kérdéseknek. Példaként felhozhatjuk a jelen sorok írásakor még tomboló koronavírust, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a korábban alkalmazott határidők betartását. Emiatt a mostani joggyakorlat bőkezűbb a határidők meghatározása során, de ez nem feltétlen evidencia egy ingatlanjogtól távol eső szakterülettel foglalkozó eladó számára. A Házvadászok tanácsa tehát az, hogy ha az eladó nem rendelkezik kellő tapasztalattal ezen a téren, akkor inkább kérje szakértő tanácsát. A Házvadászok segítségével értékesített ingatlanok esetében minden adminisztratív szolgáltatásunk díját tartalmazza a sikeres közvetítéskor kifizetésre kerülő jutalék.

Hogyan adjam el lakásomat Kecskeméten

Hogyan adjam el a lakásomat Kecskeméten – zárógondolatok

A jelen cikk tartalma nagy vonalakban összefoglalja, hogy milyen főbb állomásai vannak egy ingatlan értékesítésének. Ez azonban nem azt jelenti, hogy néhány ezer szóban össze lehet foglalni az ingatlanközvetítői szakma csínját-bínját. Érdemes belegondolni abba, hogy manapság egy egyszerűbb termék forgalomba hozása & értékesítése is komoly ismereteket kíván meg az eladó részéről, és ez a megállapítás hatványozottan igaz egy több millió forintos ingatlan esetében. Vagyis a technikai vívmányok hiába teszik minden eddiginél egyszerűbbé az ingatlanfotók elkészítését és a hirdetések közzétételét a magánszemélyek számára, ezek soha nem lesznek olyan minőségűek, mint egy profi ingatlanközvetítő által előkészített adásvételi projekt esetében. És még mindig csak az értékesítői csatorna kiválasztásánál tartunk, a profi lakásbemutatásra, a több éves értékesítői gyakorlatból fakadó személyes meggyőzőerőre, a megfelelő kapcsolati tőkére még nem is utaltunk.

Vagyis, ha a legtöbbet akarja kihozni az eladni kívánt kecskeméti lakásából, akkor bízza ezt a feladatot a Házvadászok csapatára!