Egy eladó ház Kecskemét városában előreláthatóan 2021-ben is nem csak egy jó befektetés, de – köszönhetően a város fejlődésének és erős munkaerőpiacának – családoknak, időseknek és fiataloknak egyaránt jó otthonául szolgálhat. Az alábbi cikkben az eladó házak, lakások és telkek mellett Kecskemét lehetőségeit szeretném bemutatni, mind építkezés mind használt ingatlan vásárlásával kapcsolatban. Jómagam kisebb megszakítással egész eddigi életemet Kecskeméten töltöttem. 3 éve egy építkezésbe is belefogtam, amit egy elég átfogó eladó telek utáni kincsvadászat előzött meg. Több éves ingatlanos tapasztalatom mellett saját nézőpontomat és véleményemet is szeretném ebben a cikkben megosztani, amivel remélhetőleg segítséget tudok nyújtani abban, hogy eladó ház, eladó lakás, vagy eladó telek kapcsán Kecskemét melyik városrészében, mire lehet számítani.

A 2020-as év finoman szólva sem úgy alakult, ahogyan azt legtöbben elterveztük. Ebben a drámai évben sok minden át- és felértékelődött az emberek számára, mint például egy saját ingatlan vagy a kert jelentősége karantén alatt.  Az „A-”, „B-” és néha „C-tervek” is többször átírásra kerültek és csak a bizonytalan volt biztos. Köszönhetően a kormány „Otthonteremtési program” újításainak – otthonfelújítási kedvezmény, 5%-os lakásáfa, visszaigényelhető ÁFA az új építésű CSOK-os ingatlanok után, illetékmentesség a CSOK-os ingatlanok vásárlása után, többgenerációs CSOK  tetőtér beépítésére és közjegyzői illetékkedvezmény – amik 2021 januárjától lesznek elérhetőek, s mindezekkel van még remény egy boldogabb 2021-re.

Kecskemét városa

Mielőtt belevetnénk magunkat az eladó ingatlanok felkutatásába, hasznos lehet egy kicsit megismerni magát a várost. Kecskeméten – Budapesthez hasonlóan – a számozott kerületek rendszerével különböztetjük meg a város szakaszait. A jelenlegi felosztás 21 kerületre és a Belvárosra különíti el Kecskemét városát.

Ezen belül a „Hírös várost” két fő csoportra tagolhatjuk: az egyik a várost alkotó összefüggő I-XII. kerületek és a Belváros. A másik pedig az úgynevezett szatellit települések, mint például Hetényegyháza vagy Katonatelep és a hozzájuk tartozó ma is jelentős tanyavilággal rendelkező XIII-XXII. kerületek. A külső városrészekhez tartozik például Úrrét, Törökfái, Máriahegy, Vacsihegy vagy a Katonai Repülőtér és környéke. A szatellit települések tökéletes alapanyagot szolgálnak építkezésre. Kadafalva, Katonatelep, a Halasi úti hobbisor és Máriahegy a város legnépszerűbb részei azok számára, akik eladó telek vásárlásánál Kecskemét városát szemelték ki célpontul. 

I. Árpádváros
II. Máriaváros
III. Széchenyiváros (Bogovicsfalu, Hollandfalu, Villanegyed)
IV. Bethlenváros (Vacsiköz, Voelker-telep, Miklovicsfalu, Talfája köz)
V. Rákócziváros
VI. Erzsébetváros
VII. Kossuthváros
VIII. Hunyadiváros
IX. Szent István-város (Műkertváros, Szolnoki-hegy)
X. Szent László-város (Rendőrfalu, Kósafalu, Muszáj)
XI. Alsószéktó (Kiskecskemét, Szeleifalu, Homokbánya)
XII. Felsőszéktó (Petőfiváros, Sutusfalu)
XIII. Talfája
XIV. Katonatelep
XV. Repülőtér (Reptéri-lakótelep)
XVI. Matkó
XVII. Kadafalva
XVIII. Szarkás
XIX. Hetényegyháza
XX. Méntelek
XXI. Borbás

A város belterületein kívül eső körzeteit a tanyasi hangulat vagy hivatalosabban megfogalmazva mezőgazdasági művelés jellemzi. A kertségek külön alkategóriát képeznek, amelyekre a rendezetlen sűrűtanyás és hobbikertes beépítés jellemző. Ilyen kertségek közé tartozik Máriahegy vagy Úrihegy, és az egyéb körzetek közé tartoznak például Méntelek, Matkó, Borbás, Katonatelepi tanyák, Ballószög vagy Belsőnyír. 

A 2019-es évet leginkább az ingatlan árak emelkedése jellemezte, amire a 2020-as drámai év egy kisebb pause-t nyomott. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy eladó házak tekintetében Kecskemét városában vannak olyan felkapott részek, amit még a COVID-19-nek sem sikerült letaszítania a lábáról, és a mai napig egyre csak emelkednek az árak.

Luxustól a magas árkategóriás eladó házakig Kecskemét városában

Kecskemét ingatlanpiacára elég nagy diverzitás jellemző. A város jónéhány népszerű és felkapott részénél szinte lehetetlen is eladó házat találni, és ha nagy ritkán mégis fel-felbukkan egy hirdetés, az sokszor csak a luxus kategóriát megfizetők számára elérhető. Ezek közé a városrészek közé tartozik pl. a Domb lakópark is, ami méltán híres város-, sőt országszerte, hiszen igazi építészeti remekművek találhatóak ebben a lakóparkban. Sokak csak Kecskemét Rózsadombjaként tartják számon, ami egyrészt magáért beszél, másrésztaz egekben tartja az itt – nagyritkán – eladásra kerülő házak árát is. A Petőfivárosban vagy a Hollandfaluban meghirdetett eladó ház Kecskemét másik ritkaságának számít – mondhatni a fehér holló szintjét súrolja – amit ugyan megfizethetőbb áron kínálnak, mint a fentebb említett lakópark ingatlanjait, de még ezeket a házakat is inkább a luxus jelző illeti.

Kecskemét, Petőfiváros térképen

A Vacsiköz azonban már egy kicsit változatosabb ingatlanok szempontjából, hiszen a földúton megközelíthető tanyák mellett, rengeteg luxus ingatlan található itt. A nagy forgalom – főként a repülőtérből adódóan – sem csökkentette ennek a városrésznek a népszerűségét, és tapasztalataimból azt szűrtem le, hogy szinte minden második ember ezen a részen keres ingatlant. Hogy őszinte legyek a mai napig próbálom megtalálni nagy népszerűségének az okát, bár most az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően rosszabb állapotban lévő ingatlanokba is érdemes itt befektetni, hiszen 3+3 millió forintból már egész szép eredményeket lehet elérni felújítás terén. A Belvárost a Vacsiközhöz hasonlóan eléggé szórtingatlanpiac jellemzi, ám legyen szó luxus ingatlanról vagy lelakottabb házakról, az ára mindig több lesz mint a város külső részein a hasonló paraméterekkel rendelkező eladó ház vagy eladó lakás. 

A magas árkategóriától a „megfizethető” árig eladó ház Kecskemét és környékén 

Spoiler veszély: A listát a személyes kedvencemmel kezdeném, ezért lehet, hogy kicsit elfogult leszek. Magyarországon a Mercedes-Benz gyár miatt Kecskeméten történt a legtöbb családiház építés vidéki viszonylatban. Kecskeméten belül pedig Kadafalván, ahol új családi házak tömegével találkozhatunk, lényegében ameddig csak a szem ellát. Egyik nagy előnye, hogy közel van az autópálya feljáróhoz, viszont nincs repülőtéri forgalom. Bevásárlás szempontjából is ideális, hiszen közel van hozzá az Auchan és az Aldi is, a ballószögi fürdő vagy a Sasfészek és a Csalánosi étterem pedig tökéletes kikapcsolódást biztosít a családok számára. Negatív híresztelésekkel ellentétben a repülők zaja nem számottevő, inkább csak a Vacsiköz, Katonatelep és a Hunyadiváros lakóit viseli meg kissé.  Hátrányként viszont meg kell említeni, hogy mivel az utóbbi időben ez a rész is felkapottá vált – ám nem annyira, hogy irreálisan drága legyen az eladó telek vagy eladó ház ára – reggel 7 és 8 óra között egyre nehezebb a bejárás a belvárosba.

Kecskemét, Kadafalva térképen

Kadafalva mellett a Halasi út hobbisor is egyre kedveltebbé válik. Egyre több család választja otthonául Kecskemét ezen részét, mely közel van a Mercedes-Benz Gyárhoz és az autópálya felhajtóhoz is. Eladó telek szempontjából Kecskemét és környékén pedig az egyik legolcsóbb választás.

A kifüggesztéses Ladánybenei utat talán legjobban a piszkos gyémánt jelzővel lehetne illetni, hiszen főként a drága luxusvillák jellemzik, ám a közelben lévő sertéstelep 2-3 havonta beárnyékolja a szép külterületi környék csillogását. Az amúgy kifüggesztéses ingatlanoknál az évente pár napig tartó sertések végtermékével járó szagok ugyan erősek, de elviselhetőek. Ha azonban mégis menekülésre adnád a fejed abban a pár napban, azt a kis forgalomnak köszönhetően gyorsan megteheted, mivel a Ladánybenei útról igazán problémamentes a belvárosba való bejutás.

A Hunyadiváros egy igazán népszerű, ám véleményem szerint túlértékelt része Kecskemétnek. Az eladó házak ára viszonylag drágának mondható és a belvárostól is messzebb van. Negatívumként meg kell még említeni a repülős forgalomból eredő zajt, ám az tény, hogy az átlagban drágának mondható árak mellett ki lehet itt is fogni igazi gyöngyszemeket.

A Máriahegy egy másik rejtett gyöngyszem, ahonnan könnyen megközelíthető a belváros, és ugyan főként kifüggesztéses zártkerti vagy szintúgy kifüggesztéses külterületi ingatlanok jellemzik, mégis találni pár modern építésű új családi házat is. Ugyan eladó házak terén elég hiányos itt a piac, de számos eladó telek kárpótolhatja azokat, akik ezen a részen szeretnének élni.   

Eladó lakás Kecskemét városában

Kecskeméten az elmúlt öt év során a téglalakásoknál figyelhettük meg a legnagyobb áremelkedést, míg a panel építésű ingatlanok – 10-20%-os árzuhanással – alulmaradtak. A tégla építésű lakásoknál az utóbbi években közel 35%-os áremelkedést figyelhettünk meg, ezzel elérve egy átlagos 481 ezer forintos  m2 árat.

Az Arborétum lakóparkot is hasonló jelzőkkel lehetne illetni, mint a Domb lakóparkot, hiszen itt is szinte csak luxus ingatlanokat találni. Népszerűségének köszönhetően csak nagyon ritkán van itt eladó ingatlan, ha pedig mégis meghirdetnek egy-kettőt, azok, méregdrágán, mégis fénysebességgel  kelnek el. 

Kecskemét, Arborétum lakópark térképen

A Rákócziváros még kifejezetten népszerű területnek mondható, ám ez a rész is hiánycikknek számít az ingatlan piacon. Ugyan a Rákócziváros a Belváros mellett található, ám időnként ki lehet fogni nem „belvárosi árú” eladó lakásokat Kecskemét szívében.

Az Erzsébet lakópark egy viszonylag újnak mondható dísze Kecskemétnek, ami szerencsés elhelyezkedése mellett, igényes lakások tömkelegével várja a vevőket. Igazán közel található hozzá pl. a McDonald’s, ahol egy-két hamburger elfogyasztása után ha lelkiismeret furdalásból adódóan is, de sportolásba kezdenénk, akkor azt a közeli uszodában meg is tehetjük. Bevásárlóközpontok és iskolák is egyszerűsítik az ideköltözők életét, ám negatívumként muszáj megemlíteni az eladó lakások árát is, amihez elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

A Széchenyiváros-i panellakások árainál az utóbbi években 10-20%-os visszaesés figyelhető meg, ami kedvezhet azoknak a fiatal pároknak, akik még nem állnak készen a családalapításra, de szeretnének saját otthonban élni. Mindenféleképpen előnyei között szerepel a szerencsés lokáció, ám negatívuma a panellakásokra jellemző nyári forróság vagy kellemetlen hang-átszűrődések.

Eladó ház Kecskemét kevésbé felkapott részein

A családi házak átlagárai ugyan évről évre emelkedtek, mégsem olyan drasztikusan, mint a téglából épült lakásoké. 2016 novemberében a kecskeméti házak átlagos árfekvése 264 ezer forint körül mozgott, ami a 2020-as évre meghaladta a 388 ezer forint/m2 árat, ami közel 45 %-os drágulást jelent. 

A következő listánkkal azokat a környékeket mutatjuk be, amelyek ezt a 45%-os áremelkedést egy kicsit a „halandók” számára is kifizethetővé teszik, pár olyan környékkel, ahol igazán kimagasló házakat lehet találni, mégis megfizethető áron. Kezdve Úriheggyel és Hetényegyházával, ahol lényegében egész gyermekkoromat töltöttem. Gyerek szemmel nézve természetesen más értékei vannak, mint ingatlanosként, de muszáj megemlítenem főleg Hetényegyházánál, hogy egy szuper kis közösség található itt, isteni pékséggel, óvodával, iskolával és a Nyíri- Erdővel, amivel kapcsolatban csak jó élményeim vannak. Mind Úrihegyre, mind Hetényegyházára viszont jellemző az is, hogy ha reggel 6 óra 30 perckor indul be valaki dolgozni Kecskemét belvárosába, akkor 10-15 perc alatt bent van, ha viszont 6.30 és 7.30 között próbál bejutni, akkor már 30-40 perc et araszolhat ugyanazon az úton. Jó hír azonban, hogy hamarosan elkészül az elkerülő, melynek köszönhetően sokkal gyorsabb lesz majd a városba való bejutás.

Kecskemét, Szarkás, Úrihegy, Miklóstelep, Hetényegyháza térképen

Úrihegy főként kifüggesztéses zártkerti vagy szintúgy kifüggesztéses ingatlanokból áll, ám egyre gyakrabban látni újépítésű családi házakat erreflé is. Azonban ritkán van eladó ingatlan, és ha van, az itt is gyorsan elkel. Ebből a szempontból Hetényegyháza kicsit kedvezőbb, ott általánosságban az mondható, hogy az év bármely szakaszában találni eladó házat.

Katonatelep nagyrészt a repülőforgalom miatt maradt le a kedvencek listájáról, mivel ezt leszámítva sok jó tulajdonsággal rendelkezik, mint például gyorsan és könnyen több útvonalon is be lehet jutni a belvárosba. Az utóbbi években viszont egyre több családi ház épül itt is, és számos jó eladó telek is található Kecskemétnek ezen a részén.

Kecskemét, Matkó térképen

Ménteleket főként azok helyezik előtérbe, akik kicsit falusiasabb környezetre vágynak, ám mégis szeretnének a belvároshoz közel élni. Közel van hozzá pl. Lajosmizse, szuper cukrászdájával és pusztai természeti környezet. A falusi hangulat kedvelőinek van egy másik, mondhatni, rejtett gyöngyszemünk, ami nem más mint  Matkó. Sokan nem is tudnak a létezéséről olyannyira eldugott, ám mégis közel van a városhoz. Ugyan eladó házak terén nem hemzseg, de ami van, az kifejezetten olcsónak mondható.

Kecskemét, Borbás térképen

Ha pedig pénztárcabarát ingatlanokról van szó Szarkás és Borbás is a lista élén jár, ahol ugyan inkább hobbik vagy nyaralók találhatóak, de megfelelhet azoknak, akik külterületen keresnek kifüggesztéses eladó házat/tanyát Kecskemét és környékén.

Kecskemét, Műkertváros térképen

Kevés kezdőtőkével rendelkezőknek pedig ajánlatos a Szeleifalu és a Műkertváros környékét is végigjárni, ami talán nem az első a sorban a keresettek között, ám mégis található itt is néhány jó kis ház.

Remélem, cikkünk elolvasása hasznosnak bizonyult, és amennyiben szakértelmünket személyesen is igénybe vennéd, 2021-ben is a segítségedre leszünk.