Eladó házat vagy lakást keresel Kecskeméten? Következő cikkünkben azt fogjuk részletezni, hogy az eladók milyen okból döntenek ingatlajuk eladása mellett. Az ingatlanértékesítés folyamatában az első mérföldkő, az eladási szándék tisztázása. Az eladási szándék számos indokra visszavezethető, amelyek közül csak a leggyakrabban előfordulókat említem:

  • öröklés
  • válás
  • befektetés
  • adósságrendezés
  • kisebbe költözés
  • nagyobba költözés
  • lakóhely váltás
  • kíváncsiság (valóban el tudnám ilyen drágán adni az ingatlanomat?)

Az eladási szándék tisztázása fontosabb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk és ezt az állításomat egy példa segítségével fogom szemléltetni. Az eladó ház Kecskemét keresőszó kombináció alkalmazásával számos olyan ingatlan is előkerülhet, amelyek külterületen találhatóak és ezek nagy része csak kifüggesztést követően értékesíthető. Amennyiben az eladó a kifüggesztés után meggondolja magát és már nem szeretné értékesíteni az ingatlant, de arra egy elővásárlási joggal rendelkező személy megfelelő ajánlatot tett, akkor azt el kell fogadni és az ingatlant értékesíteni kell. 

Az eladási szándék tisztázása során azt is el kell döntenünk, hogy önerőből, vagy közvetítő segítségével kívánjuk értékesíteni az ingatlan. Bár ez az útmutató az első forgatókönyv, vagyis az önerőből történő értékesítéshez nyújt mankót, amellett mégsem mehetek el szó nélkül, hogy számos közvetítő alkalmaz megkérdőjelezhető eszközöket az értékesítés során. Ilyen megkérdőjelezhető eszköz, ha az értékesítő azt állítja, hogy biztos vevője van az eladni kívánt ingatlanra, de az ügyfelét csak akkor tudja kiközvetíteni, ha az eladó kizárólagos szerződést köt vele. Ennek megkérdőjelezhető mivolta abban rejlik, hogy a gyakorlati tapasztalat alapján az esetek döntő többségében nincs biztos vevő ingatlanbejárás nélkül. Arról nem is beszélve, hogy a kizárólagos szerződés szerződés természetéről nem, vagy nem megfelelő tájékoztatást ad a közvetítő. A kizárólagos szerződés kapcsán az eladónak tudnia kell, hogy ha a közvetítő segítsége nélkül kerül értékesítésre az ingatlan, akkor is meg kell fizetnie a közvetítői jutalékot. 

A gyors szakmai kitérőt követően térjünk vissza a főcsapásirányra, vagyis az ingatlanközvetítő segítsége nélküli értékesítéshez – és ennek a következő lépcsőfoka, az ingatlan értékének meghatározása