Az elmúlt években az építőipar fellendülésének köszönhetően nincs könnyű helyzetben az, aki építkezésbe vágná a fejszéjét. Hiszen rengeteg típusú, minőségű és funkcionális fejsze között válogathatunk, napokat töltve azok hátrányának és előnyének összehasonlításával. Mi a Házvadászok csapatával arra törekszünk, hogy sorra bemutassuk a legkedvezőbb és legelőnyösebb megoldásokat, azoknak, aki hasogatásba kezdenének, de nem tudják mivel. Egy ilyen számunkra kedvelt, ám az átlagember számára kevésbé ismert megoldás, a készház.

A készház Kecskemét városában és Magyarországon összességében nem annyira elterjedt, aminek egyik oka a tégla meginoghatatlannak tűnő népszerűsége. Ezzel a népszerűséggel nem is kell vitába szállni, hiszen jogosan érdemelte ki hírnevét, viszont ez nem azt jelenti, hogy ez az egyetlen jó megoldás a mai modern építőiparban. A 2000-es években már 3,5%-os arányban volt Magyarországon a piacon lévő, környezet és pénztárcabarát építészeti megoldás, azonban csak 10 éve van jelen helyesen, készházként a köztudatban. Mivel a mai napig sincs teljes egyetértés, abban mi is tartozik a készház fogalomhoz és készház technológiához, nagymértékben nehezítette cikkünk megírását, ám, ahogy az építőiparban dolgozók, mi a Házvadászoknál is szeretjük a kihívásokat. A 2016-os években ugyan egy kisebb ugrásnak örvendett, ám véleményünk szerint még ez sem volt elég ahhoz, hogy a készház Kecskemét városában jobban megismertethesse magát. Miután sokan keverik a kész ház – ’elkészült épület’, és készház – ’technológia’ kifejezést, úgy gondoltuk legjobb, ha az alapoktól kedve mutatjuk be ezt a gyorsaságáról ismert építészeti technológiát.

készház gyár

Miután a számok mindig magukért beszélnek, így fontos megemlíteni pár száraz statisztikai adatot, mint például, hogy az Egyesült Államokban 70%-os, Németországban 20%, Ausztriában 35%, Svédországban 82% az új építésű házak, készházas technológiával készült aránya. Ne is ragozzuk tovább és bontsuk le elemeire, ezt a világszerte nagy népszerűségnek örvendő technológiát, kezdve a fogalom meghatározásával. Sok igazsághoz közeli leírás terjeng az interneten, mint például, „félkész ház a gyárból”, ami aztán 3 hónap elteltével komoly szakértelemnek köszönhetően, készházzá alakul. A falak teljes terjedelmével egy időjárástól független, külön erre a célra kialakított gyárban készülnek el. Ezeket a falakat aztán egy szállításra alkalmas járművel az előkészített alapra kiszállítják és legalább félkész állapotra összeszerelik. Ez az alap készülhet acélból, faanyagból, ragasztott fából, vagy agyagkavicsból is, és a szakembereknek csupán össze kell szerelnie az előre elkészített elemeket. Ám egy hivatalos meghatározással élve, ami kicsit leegyszerűsíti a fogalmat; készház technológiának nevezünk minden vázszerkezetes építkezést, amin belül, lehet helyszíni és gyári kivitelezés, fa és fémváz. Míg az építészeti terminológia a gyárban, panelből előállított házakat készháznak, a teljes gyártási folyamatot, pedig készház technológiának nevezi.

készház szállítás

Valószínűsíthető, hogy a számtalan kivitelezési variációnak köszönhetően lett ennyi hasonló megfogalmazása ennek az építészeti megoldásnak. Azonban legyen akármelyik leírásról szó, a felhasznált anyagoktól és alkalmazott technológiától függően, vázszerkezetének köszönhetően, akár több száz évig is stabil maradhat. Ezen felül ellenállónak bizonyult, az ugyan hazánkra nem jellemző, földrengésekkel szemben is. A belső klíma minősége viszont kis országunkban is állandó problémának bizonyul, ám a készházak, a hőhíddal szemben is felülkerekedtek, biztosítva ezzel egy állandó, stabil hőfokot otthonunkban. A gipsz lapok helyett megjelenő vályog rostlap, antiallergén, páraszabályozó, elektroszmog szűrő, hőtároló tulajdonsága is egy extra bónusznak bizonyult az allergiások és asztmások számára. Az eltérő technológia következtében az építkezésnek, viszont vannak olyan elemei, amelyekre már a tervezés során jó odafigyelni, mert az utólagos korrekció kevésbé megoldható. Ilyen például, hogy a panelekben nem csupán az elektromos vezetékek helye van kialakítva, hanem az egyes szerkezeti elemekben már a vezetékek is bent találhatóak. A legújabb technológiával készült készházak már teljes mértékben a megrendelő igényeire szabhatóak. Mivel külön jogszabályi és szerkezeti megkötés nem vonatkozik arra, hogy az épület falszerkezetét tekintve fából, fémből vagy vegyesen használt anyagból készüljön, a megrendelő szinte teljes szabadságot kaphat újdonsült háza megálmodásakor.

készház építés Kecskemét

Greta Thunberg legnagyobb örömére, a környezettudatosság erősödésével egyre népszerűbbé és divatosabbá válnak a környezetbarát építési megoldások is. A készházak felépítése sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mivel egyre több természetes, vagy életciklusuk végén könnyen lebomló, környezetet nem terhelő anyagok kerülnek alkalmazásra egy készház építése során. Ilyen építő anyagok közé tartoznak a fa feldolgozása során készülő fagyapot, kender, szalma, vályog rostlap vagy a hőszigetelésben alkalmazott birka gyapjú is. Mielőtt azonban rohannánk a kivitelezőhöz, hogy megrendeljük első készházunkat, fontosnak érezzük a hátrányok bemutatását is. A hagyományos technológia hívei, azaz a téglabarátok, a mai napig úgy vélik, hogy kis tömegű fallal csak csekély hőtartó képességű készházat lehet építeni. És ebben van is igazság, ám a mai technológiáknak köszönhetően már nemcsak a falak vastagsága eredményezhet meleget, hanem számos alternatív fűtés megoldás, ami gyakran még az energiabarát minősítést is elnyerheti. Európában ma már vannak olyan kivitelezők is, ahol a készházak több energiát termelnek, mint amit igényelnek, és energiatárolásuk a melegvíztároló mellett akkumulátorral is megoldható. Ennek kivitelezése, azonban nem tekinthető pénztárca barátnak.

készház vs téglaház

A magyarokra jellemző téglához fűződő lojalitás a használt ingatlan piacon is megmutatkozik. Így egy ugyanakkora téglaház és könnyűszerkezetes ház, vagy készház reális eladási ára között akár 30%-os különbség is észlelhető. Ezért is fontos szem előtt tartani, hogy újonnan épülő ingatlanunkat befektetésnek szánjuk e, vagy egy gyors megoldásra vágyunk. Mint említettük 2016 óta az érdeklődés fokozódott a készházak iránt, a potenciális megrendelők jó részét, azonban elriasztotta a hirtelen megsokszorozott költségek, amik ezt az építészeti technológiát sem kímélték. Sajnálatos módon a CSOK bevezetését követően a fokozott kereslet egy olyan árnövekedéshez vezetett, ahol a telekárak akár 100-200%-al megnövekedtek, és az előtte alulfizetett munkaerő közel 50%-al lett drágább. Így ha figyelembe vesszük az előbb említett 30%-os különbséget, készház és téglaház eladása között, a megemelkedett áraknak köszönhetően már nem is olyan olcsó egy készház. Sőt akár az is könnyen megtörténhet, hogy egy minőségi készház felépítésének ára eléri, egy téglából épült családi ház kivitelezésének költségeit. A legnagyobb hátrány, ami miatt gyakran jogosan tartanak a készházaktól, a technológia nem megfelelő alkalmazása, méret hibák, nem megfelelő anyagok alkalmazása, vagy a szakemberek alapanyagokon való spórolása. Ugyan a minősítésnek megfelelően elkészített készház nem igényel számottevő karbantartást, a látszó fa szerkezeteket a gyártó utasítása szerint átlag ötévente kezelni kell. De hasonló minimális karbantartással, más építkezési technológiáknál is kell számolnunk. Azonban a Házvadászok csapata által ajánlott, szakértelemmel rendelkező generálkivitelezők a megfelelő anyagból épülő vázszerkezetes, szerelt technológiájú épületei mind minőségi munkák. A gyakori hibaként emlegetett párásodás, nyári túlmelegedés, nem számottevőbb, mint más könnyűszerkezetes háztípusnál, és mivel egy készház felfűtése igazán könnyen megoldható, akár kárpótolhat is a nyári hűtés extra költségeinek kifizetésénél. Előnyei mellett érvelve fontos megemlíteni még, hogy vékony falainak köszönhetően, 10%-al nagyobb hasznos terület alakítható ki egy készház építése során Kecskemét egyre dráguló városában, mint például egy népszerű téglaháznál. Az is köztudott tény, hogy mikor egy otthon megalkotásáról van szó, a legtöbben nem a technológiát vagy a megfelelő építőanyag kiválasztásának fontosságát tartják szem előtt, hanem az életteret, szobák elhelyezését, vagy nagyságát és a helygazdálkodást. A legtöbben úgy gondolják, hogy minél nagyobb hasznos lakóterülettel tudnak gazdálkodni, annál jobb és nagyobb lesz az otthonuk, (főleg ha ezt még gyorsan és viszonylag olcsón kivitelezni is lehetséges) a készházak jövője Kecskemét városában biztos alapokon áll.