Kecskemét azon kivételes vidéki városok egyike, ahol a 2020-as világjárvány sem döntötte le az ingatlan piacot a lábáról. Köszönhetően egy jelentős autóipari beruházásnak, az ingatlanpiac helyzete – legyen az egy újonnan épült társasház, családi ház vagy használt ingatlan – megrendíthetetlenül áll, sőt kilátásai további javulást mutatnak. A Mercedes Benz beruházása még évekkel ezelőtt felpörgette főként a társasházi ingatlanok építését és eladását, Kecskemét gyönyörű városában. Kedvező hatásai a mai napig érzékelhetőek, melynek köszönhetően rengeteg lakópark került építésre a város legkedveltebb részein. Ezen kívül számos képzett generálkivitelező választotta cége otthonának ezt a gyorsan fejlődő várost, tovább növelve ezzel az új építésű ingatlanok számát. A város gyors fejlődése mellett a pénzügyi szektorokkal szembeni bizalmatlanság az, ami miatt az elmúlt években a legjövedelmezőbb befektetési forrásnak az ingatlan bizonyult. Ezen felül például egy társasházi ingatlan biztosan tartja az árát, jövedelmező, valamint 5-10 év múlva akár nyereségeset is hozhat eladása után. A piac közel 30%-át teszi ki az a sok vidéki fiatal és/vagy család, akik családalapítás, munkahelyváltás vagy karrierépítés miatt költöznek Kecskemétre. Ez a réteg gyakran ódzkodik a panellakásoktól a város forró és száraz nyarainak köszönhetően, és szívesebben lakna téglaépítésű ingatlanban. Ezért sem véletlen a panellakások árainál észlelhető 10-20 %-os árzuhanás.

Azonban az új építésű társasházak, nem csak Kecskemét városában növelték az eladó lakások számát, de országszerte mindenhol, egyre népszerűbbé váltak. Köszönhető volt ez a kedvezményes áfa kulcsnak, valamint a lakástámogatás új ingatlanokra vonatkozó rendszerének átalakítására. Ezeket az új építésű társasházakat, sokszor már a tervező asztalról felvásárolják, hiszen ezen stádiumában a lakásvásárlás akár 20%-kal is olcsóbb lehet, mint egy kész ingatlan megvásárlásánál. Ugyan a legtöbb eladó lakás Kecskemét városában és annak vonzáskörzetében jó befektetésnek számít, nem szabad elegendő utánajárás nélkül kockáztatnunk a nehéz munkával megkeresett pénzünket. Hiszen itt is a legértékállóbb befektetésnek a jó lokációval rendelkező, megbízható beruházó és kivitelező által megépített, hosszabb távon is forgalomképes ingatlanok tartoznak.

A Házvadászok csapatával összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat egy új társasházi lakás vásárlásával kapcsolatban, hiszen sokan nem is gondolnák, mennyi aprónak tűnő, ám lényeges tényezőt kell figyelembe venni egy ilyen befektetésnél. Mivel a különféle fogyasztóvédelmi eljárások ismerete az egyik legelhanyagolhatatlanabb része egy eladó lakás megvásárlásának Kecskemét városában és országszerte egyaránt, a következő szempontokkal mindenféleképpen jó tisztában lenni. Egy jótállás nem csak elektronikai cikkeknél hasznos, hanem egy társasházi lakás beruházásánál is. A jótállás időtartama a műszaki átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontjától számított 3 és 10 év között mozoghat, attól függően, hogy a lakás mely részét nézzük (épületszerkezet, lakás- és épületberendezések, lakásokat kiszolgáló helyiségek). A garanciális javítást ajánlatos maximálisan kihasználni, amennyiben a kivitelező akadékoskodik, ne riadjunk el akár a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulni a jogaink érvényesítése végett.

mire figyeljünk ha új-építésű lakást veszünk Kecskeméten?

Következő lépés a közmű káosz megelőzése. Az eladó lakás megtekintésénél Kecskemét és annak vonzáskörzetében, hasznos tájékozódni a társasház közmű bevezetésének helyeiről, fogyasztásmérő óráiról, illetve arról, hogy hova vannak vezetve az épületen vagy a lakáson belül a vezetékek. A közműhálózat ismerete az esetleges munkálatokat könnyítheti meg a jövőben, ezért ne habozzunk szakemberhez fordulni, ha az értékesítő nem ad kellő információt erről.

Fontos tájékozódnunk arról, hogy a leendő lakásunkat és az ahhoz tartozó társasházat képviseli-e valaki, választott-e már a közgyűlés közös képviselőt. Hiszen az ő megválasztásáig a társasház ügyeit akár egy harmadik félen keresztül kell majd intéznünk és különféle információk, mint például a házhoz tartozó bankszámla, közös költségek összege vagy a társasházi alapító okirat is nehezebben juthat el hozzánk. Mivel egy társasházi lakás megvásárlásánál nem csak a lakás egyszeri kifizetéséről van szó, hanem annak havi közös költségeiről is, fontos megérdeklődni a ránk vonatkozó havi terheket. Hiszen gyakran egy irreálisan magas összeget számolnak fel, így hasznos tájékozódni arról, hogy mi is tartozik bele a havonta fizetett extra költségbe. Sok társasháznál ugyanis a szemét elszállíttatását a lakóknak kell megoldani, és ha egy alapvetően magas közös költségbe a szemétszállítás díja például nem tartozik bele, jogosan kérdőjelezhetjük meg az összeg nagyságát. A szelektív hulladékgyűjtés elérhetősége egy társasházban nem csak a környezettudatosoknak fontos, hanem például egy közös kukatároló és szelektív szemét gyűjtésére alkalmas kukák közös térben elhelyezése, mindenki életét megkönnyítheti a házban.

mire figyeljünk ha új-építésű lakást veszünk Kecskeméten?

A társasház alapító okiratának átnézése is kulcsfontosságú, hiszen ez határozza meg a társasház albetéteit, legyen az lakás, közös helyiség, előtér, szeméttároló, garázs és, hogy az valóban úgy valósult-e meg, mint ahogy leírták. Saját lakásunk kivitelezését is ebben az okiratban ellenőrizhetjük, mégpedig, hogy az okiratban meghatározott adatok szerint épült-e fel az ingatlan, illetve milyen módon szerepeltették azt, és hogyan jegyezték be a földhivatali nyilvántartásba.

Fontos még az okiratoknál megemlítenünk a Szervezeti Működési Szabályzatot (SZMSZ), amiről, vagy amivel sokan nincsenek is tisztában. Egy eladó lakás Kecskemét városában és Magyarországon egyaránt meg kell, hogy feleljen a társasház létesítésére, biztonságos fenntartására és működésére vonatkozó szabályoknak. Ezen kívül az Országgyűlés alapvető célja az SZMSZ létrehozásával, a tulajdonosi érdekek védelme volt. Így a dokumentum ismerete és naprakészen tartása a társasház lakói számára elengedhetetlen. A legtöbb esetben azonban egy személy, a közös képviselő felelős az SZMSZ elkészíttetéséért és nyilvántartásáért. Az SZMSZ-ben ugyancsak meghatározásra kerül a közös tulajdonban lévő helyiségek és területek használata, felügyelete és kezelése. Ezek olyan semmiségek mint, ősszel a falevél összeszedése vagy télen a hó ellapátolása, mégis ezek az egyszerűnek tűnő feladatok felelősek a jó szomszédi viszonyért vagy iszonyért.

Mint az Országgyűlés által létrehozott bármilyen más törvény, ennek betartását is a jog kötelezi, és a társasház minden lakójának tisztában kell vele lenni. Utolsó, ám nem elhanyagolható szempont, amit figyelembe kell venni egy eladó lakás vásárlásánál Kecskemét városában, a lakás bejegyzett címe és a tulajdonosi adatok. Ez is – mint szinte minden építkezéssel vagy lakással kapcsolatos tennivaló – az Ügyfélkapun keresztül elérhető és megoldható.

Amennyiben a lakás pontos címe még nem került bejegyzésre, azt a tulajdoni lapon az ingatlan címe melletti hiányos rubrikák jelzik. Ha a cím regisztrálásnak feladata ránk hárul, azt a helyi önkormányzat egyik illetékes szervénél könnyen be tudjuk jegyeztetni. Az előbbieket olvasva már érthető, miért fontos minden adatot és dokumentumot elkérni, ezzel igazolva a szóban elmondottakat egy eladó lakás vásárlásnál Kecskemét városában.

mire figyeljünk ha új-építésű lakást veszünk Kecskeméten?

Természetesen ezeken kívül még számtalan más dolgot is figyelembe kell venni egy társasházi lakásnál, de azok nagyrészt személytől, családi állapottól vagy befektetési szándéktól függően változhatnak. Mi a Házvadászok csapatával figyelembe vesszük a különböző igényeket, legyen szó egy fiatal párról vagy egy többgyermekes családról, új otthonuk kiválasztásánál. Bármilyen esetleges kérdéseddel – legyen az egy eladó lakás vagy a legnépszerűbb lokációval rendelkező társasházak Kecskemét városában – bátran keresd fel csapatunkat.