Kecskemét azon kivételes vidéki városok egyike, ahol a 2020-as világjárvány sem döntötte le az ingatlan piacot a lábáról. Köszönhetően egy jelentős autóipari beruházásnak, az ingatlanpiac helyzete – legyen az egy újonnan épült társasház, családi ház vagy használt ingatlan – megrendíthetetlenül áll, sőt kilátásai további javulást mutatnak. A Mercedes Benz beruházása még évekkel ezelőtt felpörgette főként a társasházi ingatlanok építését és eladását, Kecskemét gyönyörű városában. Kedvező hatásai a mai napig érzékelhetőek, melynek köszönhetően rengeteg lakópark került építésre a város legkedveltebb részein. Ezen kívül számos képzett generálkivitelező választotta cége otthonának ezt a gyorsan fejlődő várost, tovább növelve ezzel az új építésű ingatlanok számát. A város gyors fejlődése mellett a pénzügyi szektorokkal szembeni bizalmatlanság az, ami miatt az elmúlt években a legjövedelmezőbb befektetési forrásnak az ingatlan bizonyult. Ezen felül például egy társasházi ingatlan biztosan tartja az árát, jövedelmező, valamint 5-10 év múlva akár nyereségeset is hozhat eladása után. A piac közel 30%-át teszi ki az a sok vidéki fiatal és/vagy család, akik családalapítás, munkahelyváltás vagy karrierépítés miatt költöznek Kecskemétre. Ez a réteg gyakran ódzkodik a panellakásoktól a város forró és száraz nyarainak köszönhetően, és szívesebben lakna téglaépítésű ingatlanban. Ezért sem véletlen a panellakások árainál észlelhető 10-20 %-os árzuhanás.

mire figyeljünk oda eladó lakás Kecskemét esetében

Azonban az új építésű társasházak, nem csak Kecskemét városában növelték az eladó lakások számát, de országszerte mindenhol, egyre népszerűbbé váltak. Köszönhető volt ez a kedvezményes áfa kulcsnak, valamint a lakástámogatás új ingatlanokra vonatkozó rendszerének átalakítására. Ezeket az új építésű társasházakat, sokszor már a tervező asztalról felvásárolják, hiszen ezen stádiumában a lakásvásárlás akár 20%-kal is olcsóbb lehet, mint egy kész ingatlan megvásárlásánál. Ugyan a legtöbb eladó lakás Kecskemét városában és annak vonzáskörzetében jó befektetésnek számít, nem szabad elegendő utánajárás nélkül kockáztatnunk a nehéz munkával megkeresett pénzünket. Hiszen itt is a legértékállóbb befektetésnek a jó lokációval rendelkező, megbízható beruházó és kivitelező által megépített, hosszabb távon is forgalomképes ingatlanok tartoznak.

A Házvadászok csapatával összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat egy új társasházi lakás vásárlásával kapcsolatban, hiszen sokan nem is gondolnák, mennyi aprónak tűnő, ám lényeges tényezőt kell figyelembe venni egy ilyen befektetésnél. Mivel a különféle fogyasztóvédelmi eljárások ismerete az egyik legelhanyagolhatatlanabb része egy eladó lakás megvásárlásának Kecskemét városában és országszerte egyaránt, a következő szempontokkal mindenféleképpen jó tisztában lenni. Egy jótállás nem csak elektronikai cikkeknél hasznos, hanem egy társasházi lakás beruházásánál is. A jótállás időtartama a műszaki átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontjától számított 3 és 10 év között mozoghat, attól függően, hogy a lakás mely részét nézzük (épületszerkezet, lakás- és épületberendezések, lakásokat kiszolgáló helyiségek). A garanciális javítást ajánlatos maximálisan kihasználni, amennyiben a kivitelező akadékoskodik, ne riadjunk el akár a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulni a jogaink érvényesítése végett.

mire figyeljünk oda eladó lakás Kecskemét esetében

Következő lépés a közmű káosz megelőzése. Az eladó lakás megtekintésénél Kecskemét és annak vonzáskörzetében, hasznos tájékozódni a társasház közmű bevezetésének helyeiről, fogyasztásmérő óráiról, illetve arról, hogy hova vannak vezetve az épületen vagy a lakáson belül a vezetékek. A közműhálózat ismerete az esetleges munkálatokat könnyítheti meg a jövőben, ezért ne habozzunk szakemberhez fordulni, ha az értékesítő nem ad kellő információt erről.

Fontos tájékozódnunk arról, hogy a leendő lakásunkat és az ahhoz tartozó társasházat képviseli-e valaki, választott-e már a közgyűlés közös képviselőt. Hiszen az ő megválasztásáig a társasház ügyeit akár egy harmadik félen keresztül kell majd intéznünk és különféle információk, mint például a házhoz tartozó bankszámla, közös költségek összege vagy a társasházi alapító okirat is nehezebben juthat el hozzánk. Mivel egy társasházi lakás megvásárlásánál nem csak a lakás egyszeri kifizetéséről van szó, hanem annak havi közös költségeiről is, fontos megérdeklődni a ránk vonatkozó havi terheket. Hiszen gyakran egy irreálisan magas összeget számolnak fel, így hasznos tájékozódni arról, hogy mi is tartozik bele a havonta fizetett extra költségbe. Sok társasháznál ugyanis a szemét elszállíttatását a lakóknak kell megoldani, és ha egy alapvetően magas közös költségbe a szemétszállítás díja például nem tartozik bele, jogosan kérdőjelezhetjük meg az összeg nagyságát. A szelektív hulladékgyűjtés elérhetősége egy társasházban nem csak a környezettudatosoknak fontos, hanem például egy közös kukatároló és szelektív szemét gyűjtésére alkalmas kukák közös térben elhelyezése, mindenki életét megkönnyítheti a házban.

mire figyeljünk oda eladó lakás Kecskemét esetében

A társasház alapító okiratának átnézése is kulcsfontosságú, hiszen ez határozza meg a társasház albetéteit, legyen az lakás, közös helyiség, előtér, szeméttároló, garázs és, hogy az valóban úgy valósult-e meg, mint ahogy leírták. Saját lakásunk kivitelezését is ebben az okiratban ellenőrizhetjük, mégpedig, hogy az okiratban meghatározott adatok szerint épült-e fel az ingatlan, illetve milyen módon szerepeltették azt, és hogyan jegyezték be a földhivatali nyilvántartásba.

Fontos még az okiratoknál megemlítenünk a Szervezeti Működési Szabályzatot (SZMSZ), amiről, vagy amivel sokan nincsenek is tisztában. Egy eladó lakás Kecskemét városában és Magyarországon egyaránt meg kell, hogy feleljen a társasház létesítésére, biztonságos fenntartására és működésére vonatkozó szabályoknak. Ezen kívül az Országgyűlés alapvető célja az SZMSZ létrehozásával, a tulajdonosi érdekek védelme volt. Így a dokumentum ismerete és naprakészen tartása a társasház lakói számára elengedhetetlen. A legtöbb esetben azonban egy személy, a közös képviselő felelős az SZMSZ elkészíttetéséért és nyilvántartásáért. Az SZMSZ-ben ugyancsak meghatározásra kerül a közös tulajdonban lévő helyiségek és területek használata, felügyelete és kezelése. Ezek olyan semmiségek mint, ősszel a falevél összeszedése vagy télen a hó ellapátolása, mégis ezek az egyszerűnek tűnő feladatok felelősek a jó szomszédi viszonyért vagy iszonyért.

Mint az Országgyűlés által létrehozott bármilyen más törvény, ennek betartását is a jog kötelezi, és a társasház minden lakójának tisztában kell vele lenni. Utolsó, ám nem elhanyagolható szempont, amit figyelembe kell venni egy eladó lakás vásárlásánál Kecskemét városában, a lakás bejegyzett címe és a tulajdonosi adatok. Ez is – mint szinte minden építkezéssel vagy lakással kapcsolatos tennivaló – az Ügyfélkapun keresztül elérhető és megoldható.

Amennyiben a lakás pontos címe még nem került bejegyzésre, azt a tulajdoni lapon az ingatlan címe melletti hiányos rubrikák jelzik. Ha a cím regisztrálásnak feladata ránk hárul, azt a helyi önkormányzat egyik illetékes szervénél könnyen be tudjuk jegyeztetni. Az előbbieket olvasva már érthető, miért fontos minden adatot és dokumentumot elkérni, ezzel igazolva a szóban elmondottakat egy eladó lakás vásárlásnál Kecskemét városában.

mire figyeljünk oda eladó lakás Kecskemét esetében

Természetesen ezeken kívül még számtalan más dolgot is figyelembe kell venni egy társasházi lakásnál, de azok nagyrészt személytől, családi állapottól vagy befektetési szándéktól függően változhatnak. Mi a Házvadászok csapatával figyelembe vesszük a különböző igényeket, legyen szó egy fiatal párról vagy egy többgyermekes családról, új otthonuk kiválasztásánál. Bármilyen esetleges kérdéseddel – legyen az egy eladó lakás vagy a legnépszerűbb lokációval rendelkező társasházak Kecskemét városában – bátran keresd fel csapatunkat.