Életünk egyik legfontosabb mérföldköve a saját otthon megteremtése, legyen szó használt ingatlanról vagy egy új építésű házról. Ez természetesen nagyon sok előkészülettel, örömmel és fejfájással is jár, főleg ha a számunkra kiszemelt eladó ház Kecskemét felkapott városrészében található. Kecskemét rohamos fejlődésének köszönhetően ugyan a jó minőségű eladó ingatlanok száma egyre csökken, szakavatott segítséggel mégis könnyen megtalálhatjuk álmaink otthonát. Az önálló keresésnél gyakran egy bizonyos idő után, azonban a kudarc elkerülése végett hajlamosak vagyunk egyre lejjebb adni az igényeinket, és beérni egy olyan kompromisszumos megoldással, melyről később még az is kiderülhet, hogy mégsem volt olyan jó vétel, mint gondoltuk. Sokszor azonban rengeteg ajánlatot, eladó ingatlant kell végigjárni, mire a számunkra megfelelő otthonra bukkanunk. Mi, a Házvadászok csapatával arra törekszünk, hogy az otthonukat keresők – egy eladó ház kapcsán Kecskemét gyönyörű városában – a lehető legtöbb lehetőség és információ birtokában tudják felmérni a város lakáspiacának kínálatát.

erre figyeljünk ház vásárlásnál Kecskeméten

Házvásárlásnál nagyon sok mindenre kell, hogy odafigyeljünk, – az elérhető családtámogatási hitelektől kezdve, a ház állapotának felméréséig – ha el akarjuk kerülni, az olyan családi házakat, amik nem csak rossz állapotban vannak, de megbízhatatlan kivitelezőtől vagy eladótól származnak. Ezért is állítottunk össze a Házvadászok csapatával egy listát, aminek segítségével laikusként is fel tudod mérni a kiszemelt eladó ház állapotát Kecskemét városban, és annak vonzáskörzetben.

Először is a hirdetéseket bújva legtöbbször az ingatlan ára és helye szerint szelektáljuk az eladó házakat, melynél rögtön számba kell vennünk, hogy mekkora felújításba merünk belevágni. Sokan hobbiként űzik a rosszabb állapotban lévő házak renoválását, mert szeretik a kihívásokat. Azonban, ha nem születtünk kalapáccsal a kezünkben, egy használt ingatlan vásárlása előtt jó, ha felmérjük mennyi újításra van anyagi kapacitásunk vagy türelmünk, ezen felül a felújítást vállaló szakemberek elérhetőségével is jó, ha tisztában vagyunk. Pontosan ezért már az ingatlan megtekintésénél jobb, ha végig megyünk a ház szerkezetét vizsgáló listán, melynek segítségével könnyen felmérhető, hogy az ingatlan vásárlását követően mennyire kell a zsebünk mélyére nyúlni. Mielőtt pontról pontra végigmennénk a listánkon, jó, ha már az eladó ház megtekintését Kecskemét városában az építési szabályokkal és engedélyekkel vagy a tulajdoni lap lekérésével kezdjük. Ebbe beletartozik minden dokumentum és garancia, ami az építést, bővítését vagy felújítást igazolja vagy bizonyíték, hogy az ingatlant jelzálog nem terheli, és nincs rajta haszonélvezet. Itt még olyan fontos szempontokat kell megvizsgálni, hogy az ingatlan tulajdoni lapján található adatok megegyeznek-e a valóságban látottakkal. Az engedélyek átböngészése és a helyi építésügyi szabályok megismerése azért is fontos, mert ez választ adhat arra, hogy egy esetleges tervezett bővítés vagy egyszerűen csak egy garázsépítés megvalósítható-e a teleknek számunkra eltervezett vagy annak ideális részén. Mivel, akár építési tilalommal is találkozhatunk a papírok átvizsgálásánál, ami keresztülhúzhatja számításainkat, mindenféleképpen álmodozás előtt fontos a tényekkel tisztában lennünk. Mivel Kecskemét „hirös” gyönyörű építészeti remekműveiről, jó ha annak is utánajárunk, hogy műemlék-e az épület, amely a felújítási költségeket nem csak drágíthatja, de akár az átalakítást is megtilthatja.

erre figyeljünk ház vásárlásnál Kecskeméten

1. Első pontként az ingatlan hőszigetelésénél olyan fontos kérdések merülhetnek fel, hogy milyen anyagot és milyen vastagon használt a kivitelező a szigetelésnél. Ez az információ nem csak a párásodás, penészedés és nedvesedés elkerülése végett fontos, de nagyban befolyásolja a későbbiekben fizetendő energetikai számlák nagyságát. A hőszigetelésnél hasznos megemlíteni a vízszigetelést is, melynek nem megfelelő kivitelezése a falak vizesedéséért lehet felelős. A falak külső állapotának és a lábazat vakolatának megtekintése mellett, jó, ha első utunk a pincébe vezet. Ugyanis ha száraz időben is vizet találunk a pincében, az komoly problémára utalhat, ellenben ha esős időben is száraz, áttérhetünk a listánk többi pontjának ellenőrzésére.

2. A nyílászárók típusa és állapota talán a legkönnyebben felmérhető egy eladó ház szerkezetének vizsgálatakor Kecskemét városában, aminél talán még a leglaikusabbak sem szorulnak segítségre. Ha a hirdetésben azt olvassuk, hogy a ház hőszigetelt ablakokkal rendelkezik, nézzük meg, hogy tényleg mindenütt kicserélték-e. A régi ablakoknál pedig ajánlatos egyenként ellenőrizni, hogy rendesen záródnak-e, mert ha nem, az télen roppant mód kellemetlen lehet a pénztárcánk számára.

3. Következő pontként a tetőszerkezet állapotának ellenőrzése már nagyobb szakértelmet igényel, hiszen sokszor szabad szemmel szinte észrevehetetlen a hiba. Nem egy esetről hallottam, amelynél a ház teljes tetőszerkezetét és szigetelesését ki kellett cserélni egy hanyag munkának köszönhetően, ezzel több milliós kárt okozva a mit sem sejtő tulajdonosnak. A tető elkészítésének idejétől függetlenül, menjünk fel a padlásra és nézzük meg a gerendákat, a rothadásra vagy élősködőre utaló nyomok ugyanis még egy laikusnak is szemet szúrnak. Azonban, ha a tartószerkezetnél bármilyen problémát észlelünk, akkor állapotának teljes megvizsgálását inkább bízzuk szakemberre, hiszen annak felmérése egy sokkal összetettebb tudást igényel.

4. A repedések, süllyedések ismét szabad szemmel akár egy laikus számára is könnyedén feltűnhetnek. Azonban nem minden repedés jelent feltétlen statikai hibát, a kisebb repedések ugyanis utalhatnak szimplán vakolási hibára, amely nem feltétlen igényel statikai szakértő segítséget. Hogy egy repedést mennyire kell komolyan vennünk, az nagyban függ a repedés vastagságától, elhelyezkedésétől és irányától is. Sokan próbálják a repedéseket és más hibákat is festéssel takargatni, éppen ezért ne bízzunk a friss festésben, főleg ha csak egyetlen helyiséget, vagy egy falat festettek újra.

5. A vezetékek állapotát talán a legnehezebb laikusként megvizsgálni egy eladó ház esetében nemcsak Kecskemét városában, de országszerte mindenhol. Van néhány szempont, amelyet még a „hozzá-nem-értők” is könnyedén megnézhetnek. Ilyen például a villanyóraszekrény és a biztosítéktábla megtekintése, valamint a konnektorok és villanykapcsolók letesztelése. Ha ezek régiek, minden bizonnyal a vezetékek is megértek a cserére, de a vadonatúj kapcsolók, dugaljak sem feltétlen jelentik, hogy mögötte új vezetékek futnak a falakban. Amennyiben az eladó azt állítja, hogy a vezetékek is cserélve lettek a dugaljakkal és kapcsolókkal együtt, ne riadjunk el bizonyítékot kérni róla, mely könnyen megtehető a kivitelező által nyújtott garancia bemutatásával. A vízvezetékek ellenőrzése szakmai segítség hiányában, leginkább a csapok megnyitásában és víz folyatásán nyilvánul meg. Itt olyan apróságokra kell figyelnünk, hogy állandó-e a nyomás vagy hogy elzárás után nem hallunk-e zörejt a lefolyókból. Ezen kívül a nemrég cserélt vízvezetékeknél is érdemes elkérni a kivitelező által biztosított garanciát.

Ugyan még sok pontot sorolhatnánk egy eladó ház szerkezeti listájához Kecskemét városában és annak vonzáskörzetében, fontos, hogy megemlítsük, milyen más szempontokat kell még figyelembe venni. Miután beköltözés után, akár lakva is könnyedén el lehet kezdeni a felújítást, sokan vágnak bele egy rosszabb állapotban lévő ház felújításába. Gyakran azonban a felújítás összege – főleg, ha nem megbízható szakemberrel dolgozunk – könnyen meghaladhatja egy jobb állapotban lévő ház árát, ezzel nem csak extra fejfájást okozva magunknak, de extra kiadást is. Pontosan ezért mi, a Házvadászok csapatával minden eladó ház esetében Kecskemét városában és annak vonzáskörzetében felmérjük annak állapotát és 4 kategória szerint őszintén a vevő tudtára adjuk, milyen extra költségekkel jár a ház megvásárlása (mivel a ház szerkezetén kívül a belső lakótér lelakottsága is döntő szerepet játszhat egy ház kiválasztásánál). Ugyan a belső tér felújítása nem kerül akkora összegbe, mint egy esetleges szerkezeti probléma korrigálása vagy kijavítása, szakember hiányában gyakran lehetetlen megoldani a felújításokat.

1. A kiszemelt ház (szinte) tökéletes állapotban van, maximum egy tisztasági festést igényel.
2. A kiszemelt ház kisebb átalakításokat követően, könnyen költözhető állapotba hozható.
3. A kiszemelt ház teljes belső átalakítást igényel. Itt olyan munkálatokra lehet számítani, mint belső válaszfalak és terek átrendezése, gépészeti felújítás vagy a járólapok kicserélése.
4. A kiszemelt ház rossz állapota miatt teljes átalakítást igényel. Ezen típusú házakat nevezzük pénznyelőnek, aminél szakmai tapasztalat vagy segítség hiányában akár a felújítás költségei meg is haladhatják egy jobb állapotú ház vételárát. Ez maximum akkor ajánlatos, ha az ingatlan vásárlását a telekvétel motiválja vagy ha mi magunk vagy családunk tagjai építési szakemberek.

erre figyeljünk ház vásárlásnál Kecskeméten

Sajnos személyes tapasztalatból tudjuk, hogy egyre kevesebb a felújítást vállaló szakemberek száma, akik megfizethető áron és megbízhatóan dolgoznak. Ezért is ajánlatos szakemberrel menni egy nagyobb felújítást igénylő ház felmérésére, hogy helyben az árajánlat összegével jobban átláthatóvá váljon számunkra, milyen lehetőségeink vannak és mennyiért. A fenti listát figyelembe véve, logikusan felülről lefelé haladva egyre nagyobb extra kiadással jár a felújításra szoruló ingatlan, és ezzel arányosan nekünk is jobban át kell gondolnunk megéri-e időt, energiát és pénzt beleölve neki kezdenünk a munkálatokba. A vételáron kívüli, extra anyagi ráfordítást igénylő használt ingatlanok pontosan ezért nem olyan kelendőek, mint az újabb típusú, sokszor még garanciális eladó használt ingatlanok.

Ugyan a kormány legújabb otthonfelújítási programjának köszönhetően talán többen mernek majd belevágni otthonuk felújításába 2021. januárjától, de mint a legtöbb lakáscélú támogatás, ez is leginkább a családosoknak kedvez. Mivel erre a programra csak a legalább egy gyermeket nevelő családok pályázhatnak, akiknek a felújításból származó kivitelezés és anyag árának felét számla ellenében átvállalja az állam 3 millió forintig. A program mellett szól például, hogy a támogatást elég sokrétű felújításra lehet igényelni, legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszobáról, illetve a konyha vagy az egész otthon felújításáról. Ennek a programnak köszönhetően 2021. januártól valószínűsíthetően még jobban megnő a felújítást vállaló szakemberek iránt a kereslet, ami nem jó hír azok számára, akik csak most kezdtek háznéző tevékenységbe.

Ezen felül az új építésű házak és lakások építésénél 2021. január 1-jétől az állam az ÁFA-t 27 %-ról újra 5 %-ra csökkenti. A CSOK-ot igénybe vevő családok visszaigényelhetik az 5 %-os ÁFA-t is új otthonuk vásárlásakor, ami még jobban növeli majd a keresletet az építkezések iránt, még jobban leterhelve ezzel kis országunk szakembereit.

Pontosan ezért, ha egy kicsit jobban körülnézünk az ingatlanpiacon, eladó ház kulcsszóval Kecskemét városában és annak vonzáskörzetében, lehet, hogy akár még kedvezőbb kialakítású, jobb állapotban lévő, szebb környéken található ingatlant is találhatunk. Természetesen mi, a Házvadászok csapatával ebben is segítséget nyújtunk, hiszen a teljeskörű szolgáltatás-portfóliónknak köszönhetően pontosan tisztában vagyunk a legjobb eladó házakkal Kecskemét városában.